24/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

“Dunavskim zorama” uručena Povelja Matice iseljenika i Srba u regionu

5 min read

Tamburaškom orkestru “Dunavske zore” iz Borova juče je u Beogradu uručena godišnja povelja Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti muzike. Razloge zbog kojih je od brojnih folklornih društava, ansambala i orkestara u srpskoj dijaspori i regionu povelja pripala “Dunavskim zorama” pojasnio je u razgovoru za Radio Borovo, predsednik Matice Miodrag Jakšić.

“Ovo je nagrada za taj jedan, neverovatan doprinos koji, inače, muzika širi. Ja sarađujem i družim se sa svim divnim ljudim, Srbima u Vukovaru i okolini i nekako prepoznajem tu pravu, bratsku ljubav koju jedni drugima pružamo. Zbog toga smo želeli ove godine da “Dunavske zore” budu reprezenti Srba sa istoka Hrvatske koji će dobiti to naše priznanje. To je jedino naše godišnje priznanje za muziku. Mi imamo puno srpskih folklornih društava i orkestara u svetu, a oni su ove godine jedini dobili to priznanje”, istakao je Jakšić.

Nagrada je za tamburaše “Dunavskih zora” bila neočekivana, kaže šef orkestra Dušan Latas koji je i voditelj Tamburaške sekcije u okviru Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”.

“Zaista nikad nisam razmišljao o nagradama u ovom radu koji se tiče muzike bez obzira da li se radilo o “Nušiću” ili o “Dunavskim zorama”, ali sigurno da ta nagrada godi i raduje me da je neko iz Beograda video šta mi radimo i hteo da nam na ovakakv način oda priznanje. Meni je izuzetno drago kao i svim članovima orkestra da smo dobili jedno takvo priznanje. U zadnjih par godina negujemo autorski rad i mislim da je to bila prevaga. Ovo je poticaj i podstrek za naš budući rad, ali i obaveza da nastavimo dalje, bar ovim tempom kojim smo do sada radili”, rekao je Latas.

Tamburaškom orkestru “Dunavske zore” pripala je i čast da otvori sinoćnji program pesmom “Tamo daleko”, a tokom programa izveli su i nekoliko svojih autorskih pesmama , među njima i jednu pesmu na stihove pesnika Miodraga Jakšića, predsednika Matice. Svečanosti u Matici iseljenika i Srba u regionu prisustvovali su, među ostalima, načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić koji je prisutne posetioce upoznao s delovanjem ove institucije i položajem srpske zajednice u Hrvatskoj.

U nastavku programa uručene su književne nagrade “Rastko Petrović” za 2018. godinu, a dobitnice su: Milica Bakrač iz Nikšića za zbirku poezije “Jav iz Crne Gore”, Gordana Petković Laković iz Toronta za zbornik tekstova “Zašto smo otišli” i Svetlana Matić iz Beča za knjigu “Pevam danju, pevam noću – pisma Mini Karadžić”. Povelja za ukupan doprinos unapređenja odnosa matične države i srpske dijaspore uručena je književniku i publicisti Miloju Popoviću Kavaji. Tekstopisac čuvenog Marša na Drinu, 80-godišnji Miloje Popović Kavaja bio je oduševljen nastupom borovskih tamburaša koji su na kraju programa izveli nekoliko svojih autorskih pesama, ali i nastojanjima Srba u Hrvatskoj da očuvaju svoj identitet.

“Ovo je baš jedno divno druženje sa braćom iz Hrvatske koja tako divno neguju srpsku kulturu, muziku i tradiciju, da je to dirljivo. Oduševljen sam tamburaškim orkestrom , kao i lepim govorom predsednika Zajedničkog veća opština Srđana Jeremića i čitavom večerašnjom atmosferom. Mi treba da negujemo te odnose jer živimo jedni pored drugih. Srbija, Hrvatska i Crna Gora su delovi jedne iste etničke grupacije, ali imaju svoje posebnosti koje treba poštovati i ovo kako se Srbi u Hrvatskoj drže i neguju svoju kulturu, to je zaista za jednu veliku pohvalu i podršku”, istakao je Miloje Popović Kavaja.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.