30/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Javni poziv za podnošenje zahteva za stambeno zbrinjavanje u 2019.

3 min read

Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje raspisao je 20. decembra Javni poziv za podnošenje zahteva za stambeno zbrinjavanje u 2019. godini.

U skladu sa novim Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima rok za podnošenje zahteva je nešto skraćen, a sama procedura pojednostavljena.

– Rok za podnošenje prijava biće od 1. januara do 31. januara 2019. godine. Rok je nešto kraći nego ranijih godina iz razloga što Uredi državnih uprava na sebe preuzimaju po službenoj dužnosti sakupljanje dokumentacije umesto građana. Dakle, građani će uz ispunjen zahtev trebati da donesu samo fotokopiju lične karte, sve ostalo država preuzima na sebe – kaže državni sekretar Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Pravo na stambeno zbrinjavanje može se ostvariti najmom te kupovinom po povlaštenim uslovima stambenih jedinica u državnom vlasništvu, kao i darovanjem građevinskog materijala za popravak, izgradnju ili nadogradnju stambene jedinice na zemljištu u vlasništvu korisnika ili na državnom građevinskom zemljištu.

– Najam stana se plaća u iznosu od 2,70 kn po kvadratnom metru, a ukoliko korisnici žele da otkupe stambenu jedinicu oni to mogu ostvariti po povlaštenim uslovima – dodao je Mažar.

Novim Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima koji će početi sa primenom od 1. januara 2019. propisuju se modeli i postupak stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima i na područjima posebne
državne skrbi.

– Svi građani koji će živeti na potpomognutim područjima 1. grupe potpomognutih izdvajaće samo 20 odsto najamnine, odnosno ona će iznositi 54 lipe po kvadratu. Na primer, za stan od 50 kvadrata mesečna najamnina će iznositi 27 kuna. Oni koji budu u najmu državnih kuća izdvajaće 1 kunu najma mesečno. Takođe, sve one porodice koje budu imale rešenje o minimalnoj zajamčenoj socijalnoj naknadi, sve dok ona traje plaćaće takođe samo
jednu kunu najma – najavio je Mažar.

Poslednje dve godine zabeleženo je povećanje broja zahteva, ali i stambenog zbrinjavanja, ističe Mažar.

Mlade porodice sve više traže stambeno zbrinjavanje preko ovih modela, a jedan od modela koji im je posebno zanimljiv je dodela građevinskog materijala.

– U 2018. godini stambeno smo zbrinuli preko 1.000 porodica – kaže Mažar.

S.Velebit

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.