U prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Zagrebu, 20.decembra je održan pripremni sastanak hrvatskog dela Međuvladinog mešovitog odbora za rešavanje problema srpske zajednice u Republici Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Republici Srbiji, objavljeno je na internetskoj stranici Zajedničkog veća opština.

Ovaj sastanak sazvan je u okviru priprema za održavanje zajedničkog sastanka obe delegacije ove komisije koji će biti održan u Republici Hrvatskoj, najverovatnije početkom februara sledeće godine.

Na sastanku je razmatrano učinjeno u odnosu na usvojene zaključke i preporuke sa prošle sednice MMO-a, održane krajem januara ove godine u Beogradu i Bačkom Monoštoru, a koji se odnose na preporuke hrvatskoj strani kada su u pitanju problemi i potrebe srpske zajednice.

Predstavnici srpske zajednice u hrvatskom delu komisije Saša Milošević ispred Srpskog narodnog vijeća i Srđan Jeremić ispred Zajedničkog veća opština iskazali su nezadovoljstvo što je od sednice održane u januaru u Republici Srbiji ovo prvi sastanak hrvatskog dela komisije i da se o definisanim problemima srpske zajednice u Republici Hrvatskoj i zaključcima i preporukama hrvatskoj strani vezanih za rešavanje ovih potreba i problema u proteklom periodu od skoro godinu dana nije održao niti jedan zajednički sastanak na kojem bi se razgovaralo o prioritetima, terminima i načinima za rešavanje otvorenih problema sa kojima se suočavaju Srbi u Hrvatskoj.

Na sastanku koji je trajao duže od tri sata Saša Milošević i Srđan Jeremić, kao predstavnici srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, iznosili su svoja stanovišta i mišljenja po svakoj tački zaključaka i preporuka koji su navedeni kao obaveza hrvatskoj strani da ih reši.

Generalno gledano, došlo je samo do određenih manjih pomaka u nekim segmentima kao što su kultura, finansiranje manjinskih institucija, izrada operativnog plana Vlade RH za nacionalne manjine, intenzivniji razgovori po pitanju problema u obrazovanju, formiranje Saveta Javne ustanove spomen područja Jasenovac i slično. Nasuprot tome, srpski predstavnici istakli su da da pomaka kada je u pitanju proporcionalno zapošljavanje Srba u javnim i državnim službama, ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalne manjine, registracija manjinskih škola, osnivanje redakcije na srpskom jeziku pri HRT-u nije bilo.

Posebno je apostrofirana činjenica da je po nekim stvarima situacija još i nepovoljnija, pogotovo kada se radi o jačanju govora mržnje prema pripadnicima srpske zajednice, izraženoj ksenofobiji, netolernaciji, pokušajima istorijskog revizionizma i negacionizma kao i neadekvatnog odnosa prema tekovinama antifašističke borbe i spomenicima nastalih u spomen na NOB.