09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

“Borovska razglednica” okupila 24 fotografa-amatera sa više od 70 fotografija s borovskim motivima

3 min read

U Galeriji Osnovne škole Borovo sinoć je otvorena 6.Foto-izložba “Borovska razglednica” u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine (VSNM) u opštini Borovo. Izložene su 74 fotografije u tri formata sa različitim motivima iz Borova. Predsednik Veća Dušan Latas zadovoljan je odazivom fotografa-amatera.

“Ove godine imamo 24 učesnika i to je više nego prošlih godina. Učesnici su uglavnom iz Borova i Vukovara mada imamo i jednu učesnicu iz Novog Sada i jednu iz Rusije koja ima prijatelje u Borovu i prilikom boravka u našem mestu saznala je za ovaj foto-konkurs i poslala nam radove”, kaže Latas. Foto-konkurs je obuhvaćao kategorije: “Ljudi i događaji”, “Arhitektura i kulturno nasleđe” i “Priroda”. Cilj konkursa i ove manifestacije je afirmacija kulturnog nasleđa i tradicije Srba u Borovu.  

Gost-fotograf ove godine, bila je Slađana Brkić iz Borova. Posetioci su imali priiliku da vide njenih 15-tak radova.

“Zadovoljna sam i srećna što mogu izlagati. Drago mi je što smo se i ove godine okupili u velikom broju, a posebno me raduje što je izložba humanitarnog karaktera i što imamo prliku da u ovo praznično vreme pomognemo nekome kome je to potrebno”, kaže Slađana i dodaje da najviše voli da fotografiše decu, kako svoju tako i decu njenih dragih prijatelja.

“Deca su neiscrpan motiv, na njih se ne može uticati , spontani su i svaka fotografija nosi neku priču za sebe. Volim fotografisati i sve što se nalazi u Borovu jer sam u njemu rođena i odrasla, a najviše me inspiriše Dunav”, govori naša sagovornica koja se fotografijom intenzivno bavi poslednje dve godine.

“Ove godine ćemo prikupljena sredstva usmeriti prema porodici Drobić da im pomognemo da Novu godinu dočekaju u dobrom raspoloženju”, rekao je predsednik VSNM-a Dušan Latas. Podsećamo borovski VSNM je organizovao nekoliko humanitarnih akcija i događaja kako bi pomogao porodici Đorđa Drobića, mladića koji je početkom godine teško stradao u saobraćajnoj nesreći od koje se još oporavlja.

Veće srpske nacionalne manjine je i ove godine štampalo kalendar za Novu 2019.godinu na kojem se nalaze najbolje fotografije sa ovogodišnje izložbe.U prigodnom kulturno-umetničkom programu učestvovali su članovi Tamburaške sekcije Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova i nagrađeni učenici na literarnom konkursu “Deca, pesnici roda svoga” kao i literarci Osnovne škole Borovo.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.