U svakom stihu Borovo se čita

U biblioteci Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo u ponedeljak uveče održana je kulturna manifestacija “Zavičajna poezija 2018.”. Organizator je okupio pesnike iz Borova, koji pišu o Borovu ili kako je zapisala borovska pesnikinja Desanka Šijaković, “u svakom stihu Borovo se čita”. U programu je učestvovala i Mila Landup, penzionisana nastavnica iz Borova, koja je objavila zbirku poezije “Titraji”.

– Pozdravljam ideju organizatora da organizuje veče poezije pesnika-amatera iz Borova. Nisam znala da u Borovu ima toliko dobrih pesnika. Iako imam dva zavičaja, jedan je moja rodna Bosna, a drugi zavičaj je Borovo, gde živim od 1973. godine, oba zavičaja su mi u srcu i podjednako ih volim. Budući da u Borovu živim 45 godina opredelila sam se za stihove o Dunavu i Borovu, koje kao malo mesto ima tako veliku i moćnu reku. Zato se obraćam Dunavu i ljudima koji žive na njegovoj obali – kaže Landupova.

Posetiocima programa predstavio se i Goran Čelar. Piše od srednjoškolskih dana, a njegove pesme zastupljene su u nekoliko zbornika poezije.

– Ovo veče bilo je izuzetno. Svako od posetilaca se mogao prepoznati u nekom od stihova i borovskih motiva. Ja sam pročitao pesme “Dunav” i “Moj dom”. Pesma “Dunav” je zapravo naknadno sećanje iz perspektive jednog dečaka. Govori o tome kako je on doživeo protekli rat i te tragične događaje, koji su naprasno prekinuli njegovo detinjstvo – priča Čelar.

Pored pesama Mile Landup i Gorana Čelara, posetioci programa imali su priliku čuti i pesme Desanke Šijaković, Branka Zeca, Milijane Nedić, Dragana Nedića, Branka Marinkovića i Dušana Latasa. Pesme Desanke Šijaković čitala je Ružica Radulović, a Dragana Nedića Katarina Lukić.

U programu je učestvovao i Slavoljub Lazić s monodramom “Kraljević Marko u Borovu” čija je autorka Mila Landup i Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova.  Moderatorka programa bila je Radmila Latas, a video prezentaciju s fotografijama Borova, nastalim u sklopu foto-izložbe “Borovska razglednica”, pripremio je Saša Ostojić. Ovo je ujedno i poslednji program u organizaciji borovske Prosvjete za ovu godinu, ističe predsednik Pododbora Danko Nikolić.

– Nadam da ćemo ovu manifestaciju organizovati i iduće godine, ali ćemo svakako ići i šire, na pesničke večeri u kojima će učestvovati i pesnici iz okoline, ne samo iz Borova – rekao je Nikolić.

Pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u Borovu danas ima 180 članova. Nikolić je pozvao zainteresovane da se učlane u društvo i biblitoteku Podobora, koja danas ima oko 10 hiljada naslova.

Više u emisiji “Jelek” koja je na našem programu u subotu, 22. decembra od 12 časova i 10 minuta.

D.Zečević