Kap dobrote za najugroženije

Spread the love

U Borovu je juče Humanitarno udruženje “Duga” iz Vukovara u saradnji s Opštinom Borovo organizovalo podelu dvestotinjak paketa s hranom.

Ovo je prva od ukupno pet podela paketa, saznajemo od predsednice Humanitarnog udruženja “Duga” iz Vukovara Tamare Mikulić. Podela paketa organizovana je u sklopu projekta “Kap dobrote” čiji je nosilac vukovarsko udruženje. Projekat je sufinansiran iz Fonda evropske pomoći za najugroženije (FEAD), a provodi se s ciljem ublažavanja siromaštva.

Reč je o paketima hrane, koji su prilagođeni dobi korisnika. Sadrže osnovne životne namirnice, poput pasulja, krompira, luka, riže, palente, šećera, konzervi i gotovih jela. 

U sklopu projekta do 10. avgusta 2019. biće podeljeno 15 hiljada paketa, na području Vukovara i okolnih opština i grada Iloka.

– Projektom su obuhvaćeni penzioneri – samci, u dobi preko 65 godina s penzijama do 2.000 kuna. Ako je u pitanju dvočlana ili višečlana porodica cenzus je 1.200 kuna po članu, a korisnici treba da donesu odrezak od penzije i potvrdu iz Porezne uprave i korisnici Centra za socijalnu skrb, čije je pravo utvrđeno rešenjem – navodi Mikulić.

Vrednost projekta je gotovo 2,9 miliona kuna, a njime će biti obuhvaćeno tri hiljade korisnika.

Paket je za supruga koji je u invalidskoj penziji preuzela 56-godišnja meštanka Borova.

– Hvala Evropskoj uniji što pomaže nas s malim penzijama. Suprug je u invalidskoj penziji i prima svega 1.300 kuna mesečno. Od tog novca mogu da platim račune, a za ostalo se borim i snalazim – kaže ova meštanka.

– Nažalost, za skoro 37 godina radnog staža primam 1.800 kuna penzije. Svaka pomoć je dobrodošla – kaže 60-godišnji meštanin Borova, koji je u prevremenu penziju otišao pre nekoliko meseci.

Sledeća podela paketa biće organizovana u februaru 2019. Svi kojima je potrebna pomoć i koji ispunjavaju propisane uslove mogu se javiti u Humanitarno udruženje “Duga” ili na broj telefona: 032/400 195.

Humanitarno udruženje “Duga” osnivač je Socijalne samoposluge u Vukovaru, koja danas brine o preko 600 porodica iz Vukovara i okoline. Broj korisnika varira jer tokom zime, u periodu od novembra do marta, pomažu i penzionere s najnižim primanjima do dve hiljade kuna.

D.Zečević