Povrat kulturnih dobara u crkve i riznice SPC u Hrvatskoj

U crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve (SPC) na području Hrvatske juče su otpremljene ikone iz tri eparhije, nakon što je Mešovita srpsko-hrvatska međudržavna komisija za povrat kulturnih dobara utvrdila da su se za to stekli svi neophodni uslovi i uz saglasnost Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Crkvama Svetog Georgija u Boboti i Svetog Nikole u Vukovaru, u Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj, vraćene su 63 ikone, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Riznici Blagoveštenja u Dubrovniku vraćeno je 11 ikona, u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, a crkvama Svetog Georgija u Velikim Bastajima i Svetog Nikole u Lisičini 108 ikona, u Eparhiji pakračko-slavonskoj, koje će se čuvati u novom depou Eparhijskog dvora u Pakracu.

Na sastanku Mešovite komisije, koji je održan u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, razgovarano je o obnovi riznica u Krki i Šibeniku, planu čuvanja materijala iz Eparhije dalmatinske i u Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj, kao i nastavku obnove Eparhijskog dvora u Pakracu sa riznicom.