18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

MUP: Operativna akcija “Mir i dobro”

4 min read

Policija i ove godine već tradicionalno provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija koja počinje u subotu, 15. decembra i završava 8. januara provodi se 25. godinu zaredom. Uz ostalo, cilj akcije je smanjenje broja povreda usled nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u pretpraznično i praznično vreme.

Uprkos upozorenjima policije te niza preventivnih, ali i represivnih aktivnosti tokom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“  od zloupotrebe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava zabeleženo je 12 lakih i 4 teške telesne povrede (među kojima je bilo jedno dete i jedna maloletna osoba), propucavanje sedam objekata od čega jedna porodična kuća i šest vozila. Takođe je  oduzeto 74 komada raznog oružja, 5472 komada municije raznog kalibra, jedan kilogram eksploziva, tri komada raznih eksplozivnih sredstava te 721 razno pirotehničko sredstvo. Međutim, iz MUP-a ističu da je broj povreda tokom operacije Mir i dobro 2017./2018. godine smanjen za skoro 50 % u odnosu na prethodnu. Naime, u akciji 2016./2017. evidentirano je 8 teških i 26 lakših povreda.

Voditeljka Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnim tvarima Snježana Bagarić ističe da ne postoji dečja pirotehnika“. Apelovala je na sve građane da vode računa i ne bacaju pirotehniku u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova te takođe da pirotehnička sredstva ne koriste u blizini životinja, da ih ne bacaju na životinje, prema grupama ljudi i dece, jer se dešava da pirotehničko sredstvo upadne u odeću i pored povrede od eksplozije izazove i opekotine.

Uprkos uvreženom mišljenju da je pirotehnika I. kategorije dečja pirotehnika to je velika zabluda, jer nju ne smeju da koriste deca mlađa od 14 godina. Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, staratelji i sl.) dece koja upotrebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smeju da koristite deca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smeju da koristiti osobe starije od 18 godina.

Nadalje, zabranjena je nabavka, prodaja i upotreba petardi i redenika iz kategorije F3, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne sme se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Takođe, građani mogu isključivo za ličnu upotrebu preko državne granice prenositi do dva kilograma netomase pirotehničke smese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.) i označene oznakom CE.

Novčane kazne za nepoštovanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1.000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te 1.000 do 80.000, kuna za pravne osobe.

Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku deci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije mogu se prodavati od 15.12.2018. do 1.1.2019., a upotrebljavati od 27.12.2018. do 1.1.2019.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link