Tehnička škola Nikole Tesle učestvovala u projektu “Koliko se poznajemo” Centra za kreativno pisanje

Tehnička škola Nikole Tesle iz Vukovara i Islamska gimnazija Ahmeda Smajlovića iz Zagreba uspešno su završile projekat “Koliko se poznajemo”. Projekat je u proteklih godinu dana realizovan u saradnji sa Centrom za kreativno pisanje iz Zagreba, a uključivao je rad 70 vukovarskih i 20 zagrebačkih srednjoškolaca u književnim klubovima, radionicama pisanja i radionicama nenasilja.

U sklopu književnih klubova gosti u Tehničkoj školi Nikole Tesle bili su savremeni hrvatski, srpski i bosanskohercegovački autori:Miljenko Jergović, Maša Kolanović, Tanja Mravak, Filip David, Srđan Srdić i Amir Bukvić. U radionicama pisanja kratkih priča s učenicima su radili književnici Miroslav Mićanović i NebojšaLujanović. U provođenju radionica nenasilja uključili su udruženje Plavi telefon. Direktorice projekta bile su Sanja Vučković i Vedrana Bibić iz Centra za kreativno pisanje, a projekat su provodile profesorice Irina Marić i Jasmina Šahović Žabka iz Vukovara te profesorica Remzija Hadžiefendić Parić iz Zagreba.

Završnica projekta održana je od 7. do 9.decembra u Staroj Sušici druženjem srednjoškolaca, radionicima nenasilja i predstavljanjem Zbornika radova svih učenika učesnika projekta.

“U ovom Zborniku zapisano je i ilustrovno traganje za odgovorom kroz priče, eseje, prozne minijature i fotografije. Učenici koji su bili dovoljno hrabri pristupiti drugom bez predrasuda i zameranja u ovom su projektu dali primer svima da prijateljstvo i međusobna tolerancija proizlazi iz razumevanja, znanja i empatije bez obzira narod, spol, veru i nacionalnu pripadnost”, istakla je SanjaVučković, predsednica CeKaPe-a.


Projekat je finansiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.