Povodom hapšenja dvojice pripadnika srpske zajednice, kao i prema raspoloživim informacijama privođenja trojice drugih na informativni razgovor u policiju, pod sumnjom počinjenja ratnog zločina, Samostalna demokratska srpska stranka i Zajedničko veće opština oglasili su se saopštenjem za javnost u kojem izražavaju svoju zabrinutost.
 
– Ne želeći ulaziti u rad policije, a još manje ometati istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, naša se zabrinutost temelji na činjenici da poslednja postupanja policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli u cilju izvršenja pritiska i na policiju i na istražne organe. Ta kampanja, kao i poslednji postupci policije, kod pripadnika srpske zajednice na području Grada Vukovara i šire dovode se u zajedničku vezu, izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina – navodi se zajedničkom saopštenju Županijske i Gradske organizacije SDSS-a i Zajedničkog veća opština. 
 
– Privedeni pojedinci, prema našim saznanjima, do sada su se uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali bilo spremnost na opstrukciju bilo na izbegavanje saradnje sa policijom. Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice – navode iz SDSS-a i Zajedničkog veća opština. 
 
– SDSS i ZVO podsećaju još jednom da su privrženi sankcionisanju svih ratnih zločina, neovisno o nacionalnosti počinitelja i žrtve, te podsećaju javnost da do sada zločini počinjeni prema Srbima na području grada Vukovara i drugim mestima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja prema pripadnicima srpske zajednice se nastavlja – navodi se u zajedničkom saopštenju koje su potpisali predsednik Županijske organizacije SDSS-a Dušan Jeckov, predsednik Gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić. 
 
Podsetimo, “Večernji list” objavio je da je jutros policija uhapsila nekoliko osoba s područja Vukovara koje se sumnjiče za ratne zločine počinjene 1991. godine.

Informacija je potvrđena u MUP-u RH, ali PU vukovarsko-sremska nema informacija o tim hapšenjima.

– U toku je kriminalističko istraživanje koje provode policijski službenici radne grupe Direkcije policije, a vezano uz ratni zločin počinjen 1991. godine na području Vukovara. Za sada je obuhvaćeno više osoba – potvrdila je portparolka MUP-a RH Marina Mandić.

Neslužbeno se iz policijskih krugova saznaje da je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno pet osoba od kojih su dve uhapšene, a tri privedene na informativne razgovore.