U Hrvatskom domu Vukovar Udruženje za osobe sa intelektualnim oštećenjem “Golubica” Vukovar u sredu 5. decembra organizovalo je 7.VUFIS – Vukovarski festival igre i smeha na kojem su učestvovali članovi i korisnici 12 udruženja i ustanova s područja Vukovarsko sremske županije.

Tako su pored korisnika Udruženja za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica” Vukovar učestvovali i korisnici Udruženja roditelja dece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići” Vukovar, OŠ Josipa Matoša Vukovar, Zajednice Vera i svetlo „Lađica” Vukovar, Društva osoba s invaliditetom „Zvezdice” iz Gunje, Udruženja osoba s invaliditetom „Bubamara” Vinkovci, OŠ Antuna Gustava Matoša Vinkovci, Doma za psihički bolesne odrasle osobe Nuštar, Društva za pomoć osobama s invaliditetom “Golubovi” iz Županje, Dečjeg doma sv. Ana Vinkovci, Celodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem Gradskog društva Crvenog krsta Županja i Centra „Mala Terezija” Vinkovci.

“Održavanjem ove manifestacije, osobe s intelektualnim oštećenjem sva svoja znanja i sposobnosti imali su priliku da pokažu svim članovima lokalne zajednice. Dobili su mogućnost da predstave svoj rad, pokažu šta su oni to naučili tokom godine, šta oni to mogu i znaju. Pokazali su ono što građani ne vide svaki dan, ne poznaju ih takve, pokazali su da su i osobe s intelektualnim oštećenjem ravnopravni članovi naše zajednice”, rekla je Ivana Azenić Dubravčić, predsednica UZOSIO “Golubica” Vukovar.

Za razliku od prethodnih VUFIS-a ove godine organizovan je i Festival volonterstva kako bi se predstavilo inkluzivno volontiranje, odnosno volontiranje osoba sa intelektualnim oštećenjem, korisnika UZOSIO Golubica .

“UZOSIO Golubica je kroz svojih gotovo 50 godina postojanja aktivni član Hrvatskog saveza udruženja za osobe s intelektualnim teškoćama. Kroz svoj rad značajno je doprinela kvalitetu rada, ne samo nacionalnog saveza već i udruženja na terenu “, rekao je Ozren Catela potpredsednik Hrvatskog saveza udruženja za osobe s intelektualnim teškoćama i predsednik Udruženja osoba sa intelektualnim teškoćama Istre.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Vukovarsko-sremske županije i Grada Vukovara ispred kojeg je prisustvovala zamenica gradonačelnika Ivana Mujkić.