19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Godišnji koncert borovskog KUD-a “Branislav Nušić” uveličalo Srpsko društvo “Ras” iz Osla

5 min read

 

Godišnjim koncertom održanim u subotu, 1.decembra u sportskoj dvorani osnovne škole Borovo, Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” završilo je ovogodišnju sezonu nastupa. Bila je to prilika da svoj jednogodišnji rad predstave vrtićka i starija dečja grupa i prvi ansambl folklorne sekcije kao i tamburaška sekcija s vokalnim solistima. Društvo danas broji oko 150 članova, kaže predsednik Rado Bosić ističući podršku roditelja dece kao jedan od najvažnjiih preduslova za kontinuirani rad društva.

“Roditelji su najveća podrška i društvu i svojoj deci. Imamo 55 -ero dece u najmlađoj i starijoj dečjoj grupi, 34 člana prvog ansambla, imamo i veterane, od 16 do 18 članova broji tamburaška sekcija, a društvu još deluju i likovna i dramska sekcija”, kaže Bosić i dodaje da je subotnji koncert bio 22.nastup u ovoj godini. Osim u Hrvatskoj, nastupali su u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj, a svake godine odlaze i na jedan od Međunarodnih festivala folkora. Ranijih godina su bili u Bugarskoj, Poljskoj i Slovačkoj, ovog leta su nastupali u Grčkoj, a iduće godine planiraju odlazak u Ohrid, u Makedoniji.

Celovečernji koncert uveličali su i gosti: Muška pevačka grupa “Naši koreni” borovske Prosvjete i članovi Srpskog društva “Ras” iz Osla u Norveškoj koji su posebno oduševili publiku. Ovo društvo je osnovano 2010. godine i broji oko 300 članova. Pre tri godine formirali su folklornu sekciju i pevačku grupu sa 80-tak članova, većinom Srba s područja bivše Jugoslavije koji žive i rade u Norveškoj.

“Naši članovi su poreklom iz Slavonije i Baranje, imamo i 12 članova iz Borova zbog kojih i nastupamo ovde, takođe imamo članova iz Vojvodine, južne Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, a pridružili su nam se i Norvežani. Naš cilj je da širimo kulturu, da se družimo i pokažemo svim ljudima, kao i našim prijateljima Norvežanima, ko smo i gde su naši koreni i da sačuvamo našu tradiciju”, kaže predsednica društva Aleksandra Šćekić. Ova 27-godišnjakinja je rođena u Osijeku, a do 2008.godine i odlaska u Norvešku živela je u Kneževu. Budući da se i ranije bavila folklorom, rado se pridružila Srpskom društvu “Ras” u Oslu. Iako je folklorna sekcija ovog društva osnovana tek pre tri godine već je imala zapažene nastupe kako u Norveškoj, tako i u susednoj Švedskoj, a želja im je da uspostave saradnju sa srpskim društvima širom Evrope. Članovi folklorne sekcije Srpskog društva “Ras” iz Osla, borovskoj publici su se predstavili igrama iz Leskovca i Gnjilana dok je pevačka grupa otpevala nekoliko pesama sa Kosova. Umetnički rukovodilac folklorne sekcije je Mlađan Erić koji je sa severa Banata, iz Čoke, pre tri godine otišao u Norvešku.

“Igrao sam u Kulturno-umetničkom društvu “Sveti Sava” iz Čoke. Većina naših članova uglavnom su igrači sa već stečenim iskustvom i kada smo se upoznali došli smo na ideju da formiramo folkornu sekciju. Kasnije su nam se pridružili i ljudi koji nikada nisu igrali folklor i sada to razvijamo, učimo ljude folkloru i našim običajima. Mislim da smo dosta postigli za kratko vreme”, govori nam 26-godišnji Mlađan i dodaje da u ansamblu imaju i Norvežana.

U rad folklorne sekcije pre godinu dana se uključila i Nikolina Petković. Ova 17-togodišnjakinja je rođena u Norveškoj, ali su njeni roditelji, koji u toj skandinavskoj zemlji žive od 1998. godine, poreklom iz Borova.

“Privuklo me druženje s našim ljudima. Folklor nam pruža mogućnost da se češće viđamo. Probe imamo dva puta nedeljno po dva sata, dobro se provodimo, družimo se, igramo. Obradovala sam se kad sam čula da ćemo nastupati u Borovu jer sam znala da će moji baba, deda i ostala rodbina doći da nas gledaju”, kaže Nikolina. Koncert koji je trajao puna dva časa, pratilo je više od tri stotine posetilaca.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.