Povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, Veće srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo sinoć je organizovalo Kviz učenika osnovnih škola iz Borova i Trpinje, u nastavi na srpskom jeziku i pismu po modelu A.  Nakon predstave o Milunki Savić, ovo je drugi deo projekta “Srpkinje u Prvom svetskom ratu” ističe predsednik Veća Dušan Latas.
 
– Cela Evropa obeležava stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata, pa smo i mi iz Borova odlučili da se uključimo. Kroz tu aktivnost želeli smo da nešto više naučimo. I mi stariji i mlađi, deca iz Borova i Trpinje. Zato smo i organizovali kviz za učenike, da pokažu šta su naučili. To su završni razredi osnovne škole, kojima je to gradivo i u nastavnom planu i programu – kaže Latas. 
 
Dve grupe učenika, a u svakoj su bili učenici sedmih i osmih razreda iz obe škole, pokazali su zavidno znanje o Velikom ratu, budući da su znali odgovore na sva pitanja, tako da su svi pobednici, dodaje naš sagovornik.
 
– Zaista, svi su pobednici. Ovaj projekat je važan i u smislu zbližavanja i saradnje dece iz Borova i Trpinje. Taj Veliki rat i mir bio je važan i za ondašnje generacije, ali i za nas, njihove potomke. Važno je da kao mali narod izvučemo neke pouke, a to ćemo moći jedino ako znamo sve činjenice – zaključio je Latas.
 
Kviz su pripremile Ljiljana Vuković i Dejana Okovački, profesorke istorije iz Osnovnih škola Borovo i Trpinja, dok je predavanje o Milunki Savić, heroini Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, održao Zoran Jakšić, profesor istorije iz Vukovara.


 
– Milunka Savić bila je prva žena – vojnik i dobitnik najviših odlikovanja za zasluge u ratu, ne samo domaćih, kao što su Zlatna Karađorđeva zvezda sa mačevima i Albanska spomenica, već i Ordena Legije časti 4. i 5. reda i Ratnog krsta 1914-1918 sa zlatnom palmom Republike Francuske – rekao je Jakšić.

 
U sinoćnjem programu učestvovao je i Goran Čelar, recitator borovskog Pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, koji je kazivao pesme “Među svojima” Vladislava Petkovića Disa i “Plava grobnica” Milutina Bojića.

Sinoćnji program bio je ujedno i poslednja aktivnost projekta “Srpkinje u Prvom svetskom ratu”, koji je realizovan zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Više u emisiji “Ognjište”, koja je na programu Radio Borova u nedelju, 25. novembra od 11 časova.
 
D.Zečević