Opštinsko veće opštine Borovo, na sednici održanoj u ponedeljak, 19. novembra, usvojilo je Program održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2019. godinu. Ukupna vrednost programa je 3 miliona i 210 hiljada kuna. Kako ističe predsednik ovog predstavničkog tela Srđan Jeremić, najveća stavka u programu odnosi se na uređenje šetališta u centru mesta, odnosno Trga palih boraca.

– Planiranim radovima želimo celokupan prostor Trga palih boraca oplemeniti novim sadržajima, uz ostalo, popločati trg, postaviti dodatne klupe i slično, o čemu ćemo provesti javnu raspravu, da dođemo do najboljeg rešenja – kazao je Jeremić i dodao da je za tu namenu planiran iznos do 800 hiljada kuna.

Za sanaciju, odnosno postavljanje LED rasvete, u Programu održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2019. godinu predviđen je iznos od 400 hiljada kuna. Za ozelenjavanje javnih površina i nabavku ukrasnog drveća, koje će biti zasađeno duž Glavne ulice, u programu je predviđena stavka od 120 hiljada kuna, za sanaciju pešačkih staza 400 hiljada kuna, za uređenje kanalske mreže 700 hiljada kuna itd.

Na sednici Opštinskog veća opštine Borovo usvojen je i Program izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2019.godinu, težak 4 miliona i 200 hiljada kuna. Programom je predviđena izgradnja trenč silosa za reciklažno dvorište, za šta je planirano 100 hiljada kuna, dok su za izgradnju sistema odvodnje planirana sredstva u iznosu od 600 hiljada kuna. Prema rečima predsednika Veća Srđana Jeremića iznos od pola miliona kuna planiran je za izgradnju parkinga kod mesnog groblja, što podrazumeva kupovinu zemljišta, izradu projektne dokumentacije i samu izgradnju. Najveća stavka u programu odnosi se na planiranu izgradnju cesta – tzv. Crnog puta i ulica Đorđa Sremca, Ratarske i Božidara Maslarića, koje su i najviše devastirane tokom radova na izgradnji kanalizacije, za šta su planirana sredstva u iznosu od tri miliona kuna. 

Opštinsko veće opštine Borovo sastaće se najkasnije do 10. decembra, kako bi donelo plan budžeta za 2019. godinu.

– Zadovoljni smo punjenjem budžeta u 2018. godini. Smatramo da ćemo s 31. decembrom ove godine doći do iznosa od nekih 17-18 miliona kuna, što je u skladu s našim planom. Shodno tome ćemo planirati i budžet za 2019. godinu, verovatno u nešto većem iznosu, s obzirom da se Klub zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru uspeo izboriti za veća sredstva za opštine u kojima živi srpsko stanovništvo i njihove projekte – istakao je Jeremić.

Borovski većnici usvojili su i Odluku o vrednosti boda za izračun komunalne naknade. Ovom odlukom utvrđuje se vrednost boda za izračun komunalne naknade za stambene i poslovne prostore. Vrednost boda primenjuje se na obračun i naplatu komunalne naknade na mesečnom nivou u iznosu od 38 lipa po kvadratnom metru korisne stambene površine, odnosno kunu i 50 lipa po kvadratnom metru poslovnog prostora. Iako se menja način obračuna, godišnji iznos komunalne naknade za stambeni i poslovni prostor na području opštine Borovo. u odnosu na sadašnje stanje, ne planira se menjati, odnosno cena ostaje ista.

Načelnik Zoran Baćanović izvestio je na sednici Opštinskog veća opštine Borovo o izgradnji reciklažnog dvorišta, koje nije završeno u predviđenom roku do 30. septembra. Iako je prvobitni rok produžen do 9. novembra, vukovarski “Vodotoranj” radove još nije priveo kraju.

– Potrebno je još asfaltirati završnim slojem asfalta prostor reciklažnog dvorišta i pristupnu cestu, reciklažno dvorište opremiti spremnicima i kontejnerima za odlaganje otpada, pripojiti kolnu vagu kapaciteta 50 tona i pustiti u rad nadzorne kamere – pojasnio je Baćanović.

On ističe da je Opština Borovo sve svoje obaveze izvršila na vreme.

– Sve izvršene radove Opština je platila istog dana ili sutradan, stoga izvođač radova nema nikakvog pravnog osnova ili izgovora da posao na izgradnji reciklažnog dvorišta ne obavi, uz povoljne vremenske prilike koje su nas pratile do pre nekoliko dana. Sve okolnosti su im išle na ruku, kako bi završili taj posao. Nažalost, to se nije dogodilo – rekao je Baćanović. Izrazio je nadu da će preostali radovi ipak biti završeni u najkraćem mogućem roku.

Podsetio je i da će u Borovu u četvrtak, 29. novembra biti održana informativna radionica, na kojoj će meštani biti upoznati s načinom rada i vrstama otpada koje će moći odlagati u budućem reciklažnom dvorištu. Radionica će biti održana u Kulturnom centru Borovo s početkom u 17 časova.

D.Zečević