Narodna pravobraniteljka: Državne institucije tolerišu ustaške i nacističke simbole

Spread the love

 

Narodna pravobraniteljka Lora Vidović objavila je analizu u kojoj je prozvala čitav niz državnih institucija, koje optužuje da nečinjenjem i tolerisanjem eksplicitnih ustaških i nacističkih simbola, kao i istorijskog revizionizma, ugrožavaju osnovne vrednosti Ustava, piše Jutarnji list.
 
Simboli i parole država tzv. Sila osovine ispisani su ili iscrtani na autobuskim stajalištima, zidovima zgrada, stadionima, plakatima, ali i na spomenicima NOB-a. Širom Hrvatske nailazi se na svastike i ustaško “U”, pozdrav “Za dom spremni” i njegovu skraćenicu “ZDS”. 
 
Ova se obeležja ističu i uz komentare na internetskim portalima i na društvenim mrežama koji vređaju i ponižavaju, pa i podstiču na mržnju prema Romima, Srbima, Židovima i drugima”, navodi se u dokumentu.
 
Pravobraniteljka je posebno upozorila na učestale oblike istorijskog revizionizma, kao i njegove promotere. “Tako se poslednjih godina štampaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emituju TV emisije u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH. Osim u huškačkim, i nacionalistički obojenim medijima, ovakvi stavovi iznose se i u službenom glasilu Katoličke crkve, a prodrli su i u prevladavajuće medije, uključujući i javnu televiziju”.