16/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ministarstvo poljoprivrede: 305 mladih stočara dobija novac za kupovinu junica

2 min read

Na prvom konkursu za dodelu sredstava za kupovinu steonih junica kombinovanih i mlečnih pasmina goveda odobreno je 20 miliona kuna za 669 korisnika. Iznos podrške ograničen je na maksimalnih 30.000 kuna po korisniku. Potpora se dodeljuje za sufinansiranje troška kupovine minimalno tri grla steonih junica. 
 
– Posebno me raduje što je među odobrenim korisnicima čak 305 mladih uzgajivača mlađih od 41-nu godinu. Upravo su oni temelj daljnjeg razvoja hrvatskog stočarstva. U sledeće tri godine želimo povećati naš fond steonih junica za 6.000 novih grla, a broj prijava na ovaj javni poziv potvrđuje da smo dobro procenili potrebe naših stočara i da će se svaka kuna od 20 miliona biti dobro iskorištena – izjavio je potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 
 
Javni poziv za provođenje mere „Potpora za kupovinu steonih junica kombinovanih i mlečnih pasmina goveda“ iz Programa podrške proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za period od 2018. do 2020. godine bio je otvoren do 1. oktobra ove godine. Na poziv su se mogli javiti poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika koji na svom poljoprivrednom gazdinstvu drže krave kombinovanih ili mlečnih pasmina goveda i koriste ih u proizvodnji mleka.

Programom potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva u tri godine poljoprivrednicima će biti dodeljeno 195 miliona kuna bespovratnih sredstava za kupovinu i uzgoj rasplodnih junica, navode iz Ministarstva poljoprivrede.  

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.