05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Osveštan krst za novoizgrađenu kapu crkvenog tornja u Borovu

4 min read

Nakon Arhijerejske liturgije, koju je u hramu Svetog Stefana u Borovu prepodne služio episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim, uz sasluženje sveštenstva s područja naše Eparhije, osveštan je krst za novoizgrađenu kapu (lukovicu) crkvenog tornja. Episkop Heruvim izrazio je zadovoljstvo velikim brojem vernika koji se okupio u Borovu.

– Zaista ovo je velika duhovna radost, da u Borovu osveštamo ovaj krst koji će biti ukras i ponos ovog mesta, zaštita od svih vidljivih i nevidljivih neprijatelja. Velika je radost što se danas u Borovu okupio i veliki broj dece koja su se pričestila. To je zaista veliki blagoslov i pečat na ovoj zajednici i narodu. Svakako, reč je o velikom događaju i za našu Eparhiju, jer Borovo je nosilac duhovnog života u našoj Eparhiji – rekao je u izjavi medijima episkop Heruvim.

Jerej Dragan Serdar, drugi paroh borovski, ističe da je reč o istorijskom događaju za Crkvenu opštinu Borovo.

– Danas je zaista veliki dan i velika duhovna radost za sve nas u Borovu, ali i za našu zajednicu, jer ovakav veliki i veličanstveni događaj se retko dešava u istoriji. Obnova hrama je blagoslov za generaciju koju je Bog udostojio da bude počastvovana time što obnavlja sveti hram. Mi smo i dalje u fazi radova, ali je ovo prekretnica. Uznošenjem krsta, koji smo danas osveštali, pokazujemo da je ovaj hram živ, da je ovaj narod sabran i svestan svog identiteta i pripadnosti. Zato je veoma važno da smo se danas u velikom broju sabrali u ovom hramu, kako bismo mogli da nastavimo s daljim radovima. Da to bude jedan novi podstrek, da ovaj krst kada bude zasijao na našem zvoniku obasjava naše mesto i greje naše duše – kazao je jerej Serdar.

Najavio je da će krst još sutra biti izložen u mesnom hramu, gde će ga vernici na liturgiji moći celivati, a u ponedeljak prepodne biće podignut na crkvu.

Svečanosti u Borovu prisustvovao je i predsednik Opštinskog veća opštine Borovo i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić koji je izrazio nadu da će obnova mesnog hrama biti završena do kraja iduće godine.

– Nakon zaista dugog niza godina naš hram u Borovu doživljava svoju sanaciju i novu svetlost. Mislim da će ovaj hram biti svetionik našem narodu u bolju budućnost. Drago mi je što smo za generalnu obnovu hrama uspeli da prikupimo sredstva iz više izvora. I Opština Borovo izdvojila je značajna sredstva. U 2018. godini za obnovu hrama u budžetu je obezbeđeno pola miliona kuna, da bi se obnova privela kraju. Radovi se nastavljaju sledeće godine i nadamo se da bi do kraja 2019. godine završetak kompletne obnove hrama mogao biti priveden kraju – istakao je Jeremić.

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.