09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održana sednica Štaba civilne zaštite VSŽ

4 min read

cof

cof

U Vinkovcima je održana sednica Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije pod predsedavanjem načelnika Štaba Zdravka Kelića, navodi se u saopštenju iz Vukovarsko-sremske županije dostavljenom medijima.

U uvodnom delu sednice raspravljalo se o radu u proteklom periodu, a članovi Štaba podneli su izveštaje, svako iz svog područja delovanja.

– U proteklom periodu nije bilo vanrednih događaja što smo iskoristili za edukacije i usavršavanja, učestvujući na stručnim skupovima, prezentujući rad Štaba civilne zaštite VSŽ. Za svaku pohvalu je i učešće tima za spašavanje iz vode HGSS –a stanice Vinkovci na NATO vežbi u Srbiji. Stanica Vinkovci jedina je radila u noćnim uslovima i za svoj rad dobila najviše ocene struke i posmatrača – rekao je načelnik Kelić.

U nastavku sednice načelnik Policijske uprave Vukovarsko-sremske Fabijan Kapular i pročelnik Područnog ureda zaštite i spašavanja Vukovar Zdenko Lovrić izvestili su članove Štaba o provedenim pripremama za nepovoljne vremenske uslove tokom ovogodišnje zimske sezone.

– Protekla sezona prošla je bez ekstremnih padavina, ne znamo šta nam donosi predstojeća. ali odrađeni su sastanci sa svim službama održavanja i smatram kako smo spremni za nadolazeću zimsku sezonu. Apelujem na sve učesnike u saobraćaju da obavezno koriste Zakonom propisanu zimsku opremu i vožnju prilagode uslovima na cesti. Posebno ističem važnost dobre komunikacije između svih službi održavanja i operativnih snaga CZ-a te pravovremenu reakciju svih službi ukoliko bude potrebno – kazao je Kapular.

Pročelnik Lovrić istakao je kako je svim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave dostavljen predlog mera Zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uslovima i naveo da je 31. oktobra održan i radni sastanak sa njihovim predstavnicima i službama za održavanje saobraćajnica, koje su potvrdile kako je sva raspoloživa tehnika spremna.

Poseban naglasak na održanoj sednici Štaba stavljen je na Izradu Vanjskog plana zaštite i spašavanja u slučaju nesreća koje uključuju opasne tvari za merno područje otpremne stanice Đeletovci – INA d.d. i Izradu procene rizika od velikih nesreća za područje Vukovarsko-sremske županije.

Izradu Vanjskog plana propisala je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Župan Božo Galić imenovao je Radnu grupu koja je u proteklom periodu izradila Vanjski plan navedenog postrojenja. Zaključak Radne grupe je da nema opasnosti za stanovništvo, okoliš i stambene objekte. U slučaju akcidenta kapaciteti unutar postrojenja i kapaciteti Vatrogasnih jedinica na području županije dovoljni su za rešavanje istog. U završnom delu sednice raspravljalo se o izradi Procene rizika od velikih nesreća za područje Vukovarsko-sremske županije.

Pročelnik Lovrić izvestio je prisutne da je 26 opština i 5 gradova završilo izrade Procene rizika koje moraju zajedno s Vanjskim Planom županije biti implementirane u Procenu rizika Vukovarsko-sremske županije. Rizici koji će sigurno biti definisani županijskom procenom su suša, demografski rizici, epidemija i poplava. Od svih definisanih rizika analizama koje su izrađene daleko najveću štetu svake godine prouzroči suša. Plan Radne grupe za izradu Procene rizika je završiti Procenu do kraja tekuće godine i uputiti je većnicima Županijske skupštine na razmatranje i usvajanje, navodi se u saopštenju iz Vukovarsko-sremske županije.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.