Vukovarsko-sremsku županiju posetili hotelijeri iz Istre
3 min readU dvodnevnoj poseti Vukovarsko-sremskoj županiji boravili su predstavnici nekoliko hotelijerskih firmi iz Istre, Opštine Tar-Vabriga i tamošnje turističke zajednice sa ciljem uspostavljanja konkretne saradnje s vukovarsko-sremskim poljoprivrednim proizvođačima čiji bi se proizvodi mogli naći na stolovima istarskih hotela.
Prvog dana gosti iz Istre susreli su se sa domaćim proizvođačima u Otoku, Starim Jankovcima i Lovasu, a drugog dana održan je sastanak s predstavnicima županijskihh vlasti, Agro-klasterom d.o.o., predstavnicima gradskih klastera i OPG-ova s područja županije.
Načelnik opštine Tar-Vabriga Nivio Stojnić pojasnio je razlog i cilj ove posete.
“Ovde smo došli kao dugogodišnji prijatelji i kako bismo pojačali našu saradnju između ovdašnjih OPG-ova i naših turističkih mesta”, rekao je načelnik opštine Tar-Vabriga i dodao kako u toj opštini godišnje ima 6 manifestacija i na njima su proizvodi iz Slavonije dobrodošli.
Vukovarsko-sremski župan Božo Galić istakao je da postoji obostrani interes za saradnju, koja je u nekim segmentima već i ostvarena.
Sa gostima je razgovarao i direktor firme Agro-klaster d.o.o. Zdenko Podolar. Agro-klaster je osnovala Skupština Vukovarsko-sremske županije sa ciljem realizovanja razvojnih projekata iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja.
“Imamo kvalitetne proizvode i proizvođače koji već sada mogu proizvoditi značajne količine i prisutni su na tržištu, ali nemamo dovoljno intenzivnu proizvodnju i količine. Istrijani su iskazali spremnost za suhomesnate proizvode, sireve i vina, a zajedno razmišljamo o projektu proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja. Već smo neke korake u tom smeru i napravili, bio bi to vrlo značajan projekat i osigurao dugoročnu saradnju”, istakao je Podolar.
Naglasio je dva problema, količinu i distribuciju.
“Ukoliko podignemo proizvodnju moramo osigurati kanale distribucije , imati logističke centre na moru, osigurati skladišta, hladnjače itd. Spremni smo kao županija ući u to ili putem EU fondova ili samostalno, a za sada je najbitnije da se naši proizvođači pojave u tim hotelskim kućama”, rekao je Podolar.
Dalibor Matovina direktor operacija u firmi Aminess hoteli i kampovi istakao je za koje su proizvode oni zainteresovani.
“Nama su jako interesantni svi suhomesnati proizvodi, sveže meso, jaja iz slobodnog uzgoja, orašasti plodovi, rakije i voće i povrće i tu vidimo prostore za saradnju”, rekao je.
Smatra da su organizovanjem poljoprivrednih proizvođača u Agro klaster osigurani dobri uslovi za saradnju, za koju veruje da će biti realizovana.
S.Velebit