15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Predsednica Grabar-Kitarović primila delegaciju ZVO-a

3 min read

Predsednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je juče delegaciju Zajedničkog veća opština iz Vukovara. 
 
– Delegacija ZVO-a je izrazila zabrinutost zbog rasta govora mržnje i izraza netolerancije prema Srbima, kao i zbog nepotpunog sprovođenja zakona kojima se regulišu prava nacionalnih manjina. Takođe, izneseno je viđenje položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, posebno na područjima obuhvaćenim mirnom reintegracijom, vezano za probleme zapošljavanja, prenosa osnivačkih prava za mesne škole na opštine i manjka investicija na ovim područjima. Predsednicu je zanimala celokupna problematika srpske zajednice u Hrvatskoj, kao što su Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, zapošljavanje, obrazovanje, kulturna i prosvetna autonomija i saradnja sa vlastima u Republici Hrvatskoj – navode iz Zajedničkog veća opština. 
 
Predsednica Republike izrazila je uverenje da pojedini problemi proizlaze iz nepovoljnog privredno-demografskog stanja na područjima nekadašnje mirne reintegracije, koji pogađaju sve stanovnike i koje treba rešavati saradnjom lokalnih i državnih vlasti. Ponovo je istakla uverenje o važnosti trajne izgradnje kulture dijaloga i pune društvene integracije nacionalnih manjina.
 
– Budući da nerešena pitanja iz nedavne prošlosti još opterećuju suživot, potrebno je istražiti sve ratne zločine, za koje nema zastare ni abolicije, pri čemu ne sme biti kolektivne stigmatizacije jer je odgovornost uvek lična. Ujedno je za ukupan napredak suživota od najveće važnosti nastavak međudržavnog dijaloga između Hrvatske i Srbije, posebno zajednički rad na rešavanju problema nalaženja svih nestalih osoba – navodi se u saopštenju iz Ureda predsednice Republike Hrvatske. 
 
Predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović i savetnik predsednice za unutrašnju politiku Mate Radeljić primili su delegaciju Zajedničkog veća opština koju su činili predsednik ZVO Srđan Jeremić, zamenik župana Vukovarsko–sremske županije Đorđe Ćurčić, zamenik župana Osječko–baranjske županije Radomir Čvarković i predsednik Odbora za ljudska prava ZVO-a Jovan Vlaović.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link