Pačetinski golub na izložbi u Danskoj

Spread the love

U organizaciji Hrvatskog saveza udruženja uzgajivača malih životinja, 22 primerka pačetinskog goluba, najmlađe hrvatske rase golubova, otputovala su danas za Dansku na 29. evropsku izložbu malih životinja koja će biti održana u Herningu od 9. do 11. novembra.

Posle evropskih izložbi balkanskih rasa u bugarskoj prestonici Sofiji 2016. godine i u Virovitici u januaru ove godine, ovo je treći put da će pačetinski golubovi biti izloženi na nekoj evropskoj smotri malih životinja.

Pačetinski golub je u decembru 2015. godine priznat kao nova hrvatska rasa golubova, a Hrvatski savez udruženja uzgajivača malih životinja je zvanično zatražio i priznanje ove rase na evropskom nivou, što bi trebalo da se dogodi narednih dana upravo u Danskoj.

Pored članova Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja Feniks iz Borova Bojana Popovića iz Mohova i Gorana Vučkovića iz Borova, pačetinske golubove na evropskoj izložbi u Herningu izlaže i Boris Švitek iz Osijeka, međunarodni sudija – ocenjivač za golubove.

Ovo je drugi put da golubovi članova borovskog Feniksa predstavljaju Hrvatsku u Evropi, a u Danskoj čine reprezentaciju od 230 golubova koje izlaže 25 hrvatskih golubara.

Aktivnosti koje se realizuju u okviru Feniksovog projekta priznavanja pačetinskog goluba od strane Standard komisije za golubove Evropskog saveza i stavljanja ove rase na evropsku listu golubova u potpunosti finasira Opština Borovo.

Pačetinski golub nastao je na imanju Miloša Crnogorca u Pačetinu, koji je kao dete dobio par golubova kokošana od kojih su posle, slobodnim parenjem s divljim golubovima i prirodnom selekcijom koja je trajala punih šest decenija, nastali beli golubovi po kojima je to selo danas prepoznatljivo.

Proces priznavanja te rase kao izvorno hrvatske počeo je 2010. godine u okviru udruženja “Feniks” iz Borova, a na inicijativu sekretara Gorana Vučkovića. Pod pokroviteljstvom Opštine Trpinja, pačetinski golubovi izlagani su na izložbi malih životinja u Borovu i širom Hrvatske, kao i na državnim izložbama malih životinja Republike Hrvatske, navode iz Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja “Feniks” iz Borova.

Brigu o selekciji i standardizaciji tog goluba 2014. godine je u “Feniksu” preuzeo Bojan Popović iz Mohova koji je uložio velik trud da pačetinski golub bude i konačno priznat na državnom nivou. U jesen 2015. godine međunarodni sudija za golubove Boris Švitek iz Osijeka je inicirao da “Feniks” i službeno zatraži priznavanje rase od komisije za priznavanje Odbora za golubarstvo hrvatskog Saveza, smatrajući da je ujednačena i u genotipu i u fenotipu. Pačetinski golub je posle petogodišnjeg procesa standardizacije i zvanično priznat kao hrvatska rasa na 24. državnoj izložbi malih životinja u Bjelovaru 11. decembra 2015. godine.