15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Parastos Milošu Vojnoviću, prvom predsedniku Zajedničkog veća opština

3 min read

 

Parastosom i polaganjem venaca, na vukovarskom groblju je 25. oktobra obeležena šesnaesta godišnjica smrti Miloša Vojnovića, prvog predsednika Zajedničkog veća opština i jednog od osnivača i potpredsednika Samostalne demokratske srpske stranke.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici ZVO-a na Vojnovićevom grobu pored njegovih najmilijih okupili su se oni koji su s njim sa kraja devedestih godina prošlog i početka novog veka vodili bitku za očuvanje identiteta i prava srpskog naroda na području istoka Hrvatske kao i cele države, ali i oni koji u današnje vreme nastavljaju tim putem. Nakon parastosa kojeg je služio vukovarski paroh protojerej stavrofor Saša Kuzmanović, vence su na Vojnovićev grob položili Vojislav Stanimirović u ime SDSS-a, Srđan Jeremić u ime ZVO-a, te predstavnici Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara, gradske organizacije SDSS-a i Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca.

“Miloš je, nažalost, platio cenu hajke koja se dizala na sve one koji su vodili srpski narod i onda, ali i danas. Sigurno da ono što je ostalo iza Miloša, njegova ideja, njegovo razmišljanje i borba za interese i prava srpskog naroda je ono što nas, današnje generacije, obavezuje da nastavimo istim putem i da pokažemo da i ova žrtva Miloša Vojnovića neće i ne sme biti uzaludna. Možda je i sudbina tako htela da Miloš sa nama više nije, da je zaista prerano otišao i da je još puno toga mogao da da ovoj zajednici, ali smo umesto njega danas dobili njegovog sina Nebojšu, čoveka koji puno pomaže svom narodu i Zajedničkom veću opština na čijem se čelu nalazio upravo njegov otac”, istakao je Jeremić u svom govoru. Prisutnima se potom obratio i Vojnovićev sin Nebojša koji se svima zahvalio što se svih ovih godina od smrti njegovog oca sećaju njegovog lika i dela i redovno okupljaju oko njegovog večnog počivališta.

Miloš Vojnović preminuo je 25. oktobra 2002. godine nakon hajke koja je na njega podignuta u hrvatskoj javnosti, a sahranjen je dva dana kasnije, na pravoslavni praznik Svetu Petku. Njemu u čast Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca nosi njegovo ime dok je Samostalna demokratska srpska stranka ustanovila plaketu „Miloš Vojnović“ koja se dodeljuje najzaslužnijim pojedincima unutar ove organizacije.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link