Izložba “anFex Borovo 2018”: Više od 70 izlagača i 600 eksponata

Dodelom pehara i diploma najuspešnijim izlagačima u Borovu je juče zatvorena 11. međužupanijska izložba malih životinja “anFex Borovo 2018.” u organizaciji Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja “Feniks” iz Borova. Izložba je održana od 26. do 28. oktobra, u školskoj sportskoj dvorani u Borovu. Ovogodišnja izložba okupila je 72 izlagača iz cele Slavonije sa 590 eksponata, rekao nam je sekretar “Feniksa” Goran Vučković.

“Dodeljeno je ukupno 65 šampionskih titula eksponatima koje su ocenjivale sudije Zbora sudija Hrvatskog saveza udruženja uzgajivača malih životinja. Najbolji eksponat je kokoš “Talijanka” Novice Gajića, našeg predsednika. Pobednik 8.Specijalke srpskog visokoletača je takođe naš član, Zoran Gojkov iz Borova,  kojem je ovo druga pobeda. Tijana Staparac iz Dalja je s golubovima “Paunašima” pobednica  prve juniorske izložbe malih životinja. Budući da imamo dosta juniora koji vole životinje i uzgajaju ih, ove godine smo odlučili da ih i na taj način motivišemo. Što se tiče najlepšeg goluba izložbe to je golub Volga letač stava, takođe našeg člana Ilije Kikanovića iz Dalja. Ovogodišnjoj izložbi odazvala su se 72 izlagača, izloženo je 590 životinja, najviše golubova 420, 90 primeraka živine, 40 kunića i zamorčića i 35 ptica, papagaja, kanarinaca”, kaže Vučković.

Naš sagovornik bio je i Zoran Gojkov, potpredsednik Feniksa, čiji je golub “Srpski visokoletač” po drugi put pobednik Specijalke srpskog visokoletača. 

“Golubove je za ovogodišnju izložbu izabrao moj sin. To je bio njegov izbor tako da sve zasluge pripadaju njemu, a meni je drago da ga to interesuje. Od deset golubova devet je bilo ocenjeno ocenom 95 i 96 što je dokaz jednog dobrog kvaliteta, Inače, golubovi se u našoj porodici drže više od sto godina. Trudićemo se i dalje da tu tradiciju očuvamo”, kaže Gojkov.

Najtrofejniji izlagač na izložbi bio je član “Feniksa” Borislav Kuzmanović iz Trpinje koji se ove godine okitio sa pet šampionskih titula.

“U Staroorijentalnoj sam osvojio dve šampionske titule, a za Holandskog kapucinera, Nemačku opaticu i Segedinskog letača po jednu titulu. Golubarstvom se bavim više od 40 godina. Obožavam sve ptice i sve životinje, kao što volim i ljude”, kaže Kuzmanović koji danas ima više od stotinu golubova, iako napominje kako se golubovi ne broje. Kuzmanović dodaje da bavljenje golubarstvom zahteva puno truda, ali da mu u tome pomažu i članovi porodice.

Razgovarali smo i sa pobednicom juniorske izložbe, 13-godišnjom Tijanom i njenim dedom Žarkom.

“Moj deda se bavi golubarstvom, pa sam odlučila i ja jer mi je bilo zanimljivo”, kaže Tijana.

“Ponosan sam na svoju unuku koja me prati na svim izložbama. Golubarstvom se bavim od detinjstva, u početku manje takmičarski, ali sad već dugo godina i takmičarski”, kaže Žarko pohvalivši izložbu u Borovu kao jednu od najlepših izložbi u Hrvatskoj.

Po rečima Vladimira Pavina, sekretara Hrvatskog saveza udruženja uzgajivača malih životinja, borovska izložba je i među najvećim izložbama u Hrvatskoj.

“Prosečna veličina naših izložbi je negde 300 do 400 eksponata. Ova izložba ima oko 600 eksponata i po tome je jedna od tri-četiri najveće izložbe”, ističe Pavin.

Izložbu je ispred generalnog pokrovitelja, Opštine Borovo, proglasio zatvorenom zamenik načelnika Duško Drobić.

“Kao lokalna samouprava zadovoljni smo radom Feniksa kojem pomažemo kao i drugim udruženjima u mestu, a imaće našu podršku i ubuduće. Zadovoljni smo i brojem izlagača koji, kad dođu u Borovo, imaju priliku da vide da je naše mesto otvoreno za sve ljude dobre volje. Udruženje Feniks svojim radom, izložbama i gostovanjima širom Hrvatske i u nama susednim državama promoviše Borovo na najbolji način”, istakao je  Drobić.

D.Zečević