18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Registracija srpskih škola na čekanju

3 min read

Skoro tri godine i devet meseci Skupština Vukovarsko-sremske županije odbija da prenese osnivačka prava za osnovne škole na opštine Borovo, Negoslavci i Markušica, koje su to zatražile još u januaru 2015. godine. Njihov zahtev do danas nije uvršten ni u dnevni red županijske skupštine, iako je to predstavničko telo ove godine prenelo osnivačka prava za šest osnovnih škola na Grad Vukovar, u nepuna tri meseca od podnošenja zahteva. To je i razlog zbog kojeg su većnici SDSS-a danas ponovo napustili sednicu Skupštine.

“Skupštinu smo napustili pre svega zbog omalovažavanja i ignorisanja naših zahteva. Upravna tela Vukovarsko-sremske županije tri godine nisu bila u stanju da pripreme dokumentaciju za prenos osnivačkih prava za ove tri škole. Uveravanja pred održavanje ove skupštine da će to biti pripremljeno nisu ostvarena. Većnicima i zameniku župana iz reda SDSS-a nije preostalo ništa drugo nego da i danas,  napuštanjem skupštine,  pokažemo svoje neslaganje sa radom i odbijanjem da se postupi prema zahtevu opština Borovo, Markušica i Negoslavci”, rekao je predsednik Kluba većnika SDSS-a Vinko Lazić.

Dožupan iz reda srpske nacionalne manjine, SDSS-ov Đorđe Ćurčić, kaže da se od ovih zahteva neće odustati.

“I dalje ćemo insistirati na tome da se na dnevni red Skupštine stavi to pitanje i da se osnivačka prava nad ovim osnovnim školama prenesu na jedinice lokalne samouprave koje su podnele zahteve”, rekao je Ćurčić.


V.d. pročelnica županijskog Upravnog odeljenja za obrazovanje Jadranka Mustapić – Karlić smatra da ovakvo postupanje SDSS-ovih većnika nije osnovano, jer od nadležnih, kako navodi, nisu dobili tumačenje zakona, po kojem bi trebali postupiti.

“Mi smo uputili zahtev za tumačenje zakona predsedniku Sabora, predsedniku Vlade i ministarki obrazovanja. Nakon toga dobili smo pismeno koje ćemo i dostaviti gospodinu Laziću. U njemu stoji da je predsednik Sabora naš zahtev za tumačenje uputio Odboru za obrazovanje, nauku i kulturu te mi očekujemo da ćemo u skorije vreme dobiti zatraženo tumačenje, po kojem će Županija i postupiti”, rekla je Mustapić- Karlić.

Predsednik Kluba većnika SDSS-a  Vinko Lazić pojasnio je da ni do danas ovaj klub većnika nije dobio pismeno obrazloženje o preduzetim radnjama po ovom pitanju.

S.Velebit

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link