Festival harmonike u Borovu

Međunarodni festival “Prva harmonika Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema”, šesti po redu, održan je sinoć u Sportskoj dvorani Osnovne škole Borovo. Reč je o kulturnoj manifestaciji mladih harmonikaša koju organizuje udruženje Čuvari srpskog identiteta.

“Večeras imamo takmičare iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na ovaj način želimo da promovišemo harmoniku u što boljem svetlu i da mlade potaknemo da taj instrument prihvate s ljubavlju i da na njemu sviraju”, rekao je predsednik ovog udruženja Dragan Todić.

Publici se predstavilo 12 mladih harmonikaša, a nagrade su dodeljene u četiri kategorije i duet. Za najboljeg mladog harmonikaša u kategoriji pioniri do 12 godina starosti proglašen je Nikola Simić iz Paraćina . U kategoriji mladi juniori od 12 do 15 godina najbolji je bio Veljko Stajšić iz Stapara.

Prvo mesto u kategoriji juniori uzrasta od 15 do 18 godina osvojio je Ishar Krupić iz Sanskog Mosta, a za najboljeg u kategoriji seniori od 18 do 30 godina proglašen je Miloš Jevtić iz Beograda.

Stručni žiri koji je odlučivao o najboljima činili su Branimir Đokić, šef Narodnog ansambla Radio-Televizije Srbije, Nada Stanić profesorka harmonike iz Novog Sada i Miroljub Mića Janković, šef Narodnog orkestra Radio-Televizije Vojvodine.

“Mislim da ima talentovane dece, ali nažalost imamo problem sa kadrovima i učiteljima koji tu decu uče, a koji nisu uvek dovoljno stručni”, smatra Janković.

Festival je otvorio prošlogodišnji pobednik Milan Milićević iz Beograda, a u revijalnom delu programa nastupili su Etno ansambl “Đurđevak” iz Bobote, Plesna grupa Venera, te estradni umetnici Miroljub- Mića Janković, Biljana Jevtić i Milan Topalović Topalko. Učesnike i goste pratio je orkestar pod vodstvom Novice Todića. Voditelji programa bili su Nataša Ilić- Jovanović i Živorad Nikolić- Žika Šarenica.

Manifestacija je sufinansirana od strane Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Pokrajinskog sekretarijarta za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.