24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovo: Monodrama o Milunki Savić u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine

4 min read

U prepunoj sali Kulturnog centra u Borovu sinoć je, u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo, odigrana monodrama “Milunka” u izvođenju glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu Vesne Stanković.

Monodrama “Milunka” posvećena je Milunki Savić, naodlikovanijoj ženi Prvog svetskog rata. Rođena je krajem 19. veka u selu Koprivnica, nedaleko od Raške. Učestvovala je u Balkanskim ratovima u kojima se čak godinu dana borila pod imenom Milun Savić. Ošišala je kosu i povila grudi kako se ne bi otkrilo da je žena. Milunkina tajna otkrivena je nakon što je ranjena u Bregalničkoj bici 1913. godine. Nastavila je ratovati i osvojila brojna odlikovanja za hrabrost.

Monodrama “Milunka” prvi put je izvedena u junu 2014.godine.

“Do sada sam obišla nekoliko kontinenata i mislim da ću je igrati do kraja života. Ovo je priča dokumentarno rađena na osnovu iskaza njenih savremenika. Citirane su njene reči na osnovu priča koje su mi pričali njeni unuci, praunuci, snaje, ljudi koji su je poznavali dok je bila živa, kako je izgledala, kako je razmišljala, kako je govorila. Ja sam skupila neke podatke o njoj i pomislila kako bi izgledala Milunka kad bi se sad pojavila, kako bi govorila i na koji način bi ispričala tu svoju životnu priču”, kaže glumica Vesna Stanković i dodaje da ova monodrama predstavlja i jednu lekciju o ljubavi, patriotizmu, životu, čovekoljublju..Milunka Savić je sedam godina bila u ratu, a dobila je dvanaest medalja za hrabrost. Posle rata je , radeći kao čistačica uz ćerku Milenu i troje dece koje je usvojila,  othranila ukupno 37-ero dece.

Na pitanje koji joj je bio motiv da napravi monodramu o Milunki, Stankovićeva je rekla:

“Većina nas ima pretke u nekom od silnih ratova pa tako i ja, ali nije to bio moj osnovni motiv. Nekako mi se dogodilo da Milunka mene izabere da pričam ovu njenu priču, imam neku vrstu misije da se ovakve stvari više ne zaboravljaju jer mi nismo, nažalost, imali mogućnost da to učimo u udžbenicima istorije ne samo o njoj jer bilo je tu još mnogo velikih heroja Srbije za koje nismo imali prilike da čujemo da su postojali. Pošto je istorija jedna prirodna nauka u kojoj se sve ciklički ponavlja mi mnogo toga, zato što zaboravljamo, ponovo loše prolazimo Samo ako budemo svesni ko smo, šta smo,šta imamo, imamo šansu da u budućnosti ne napravimo iste greške”, poručila je glumica.

Izvođenje monodrame deo je projekta “Srpkinje u Prvom svetskom ratu ” koji borovsko Veće srpske nacionalne manjine provodi ove godine povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, rekao je predsednik VSNM-a Dušan Latas.

“Napravili smo projekat koji je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije pozitivno ocenilo i odučilo da sufinansira. Projekat se sastoji od dva dela, prvi je predstava o Milunki Savić, a u drugom delu će učenici u osnovnim školama u Borovu i Trpinji kroz kviz znanja produbiti svoja saznanja o Prvom svetskom ratu i velikoj pobedi srpske vojske”, kaže Latas.

Sinoćnji program imao je i humanitarni karakter, te je sav prihod od ulaznica namenjen za akciju “Zajedno za Đoleta” za pomoć porodici mladog Đorđa Drobića iz Borova koji je početkom godine teško stradao u saobraćajnoj nesreći od koje se još oporavlja.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.