18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dve decenije Udruženja penzionera “Zapadni Srem”

4 min read

Udruženje penzionera “Zapadni Srem” iz Vukovara danas je u restoranu “Mornar” u Vukovaru obeležilo dve decenije postojanja i rada.

Kao krovna organizacija penzionera sa vukovarskog područja Udruženje je registrovano početkom 1998. godine. Osnovano je na inicijativu pokojnog Radoslava Šijakovića, tadašnjeg predsednika borovskih penzionera i prvog predsednika novoosnovanog udruženja. Na početku delovanja u svom sastavu imalo je 12 podružnica i oko dve hiljade članova. Proteklih godina nekadašnje podružnice u sastavu “Zapadnog Srema” su se osamostalile, a članstvo prepolovilo. Danas je u sastavu “Zapadnog Srema” pet podružnica – Borovo naselje, Lužac, Ostrovo, Markušica i Banovci, ističe predsednica Mila Landup, koja je na čelu tog Udruženja od 2006. godine.

– Danas imamo preko hiljadu članova. Iako smo se prepolovili to nije razlog da se ne družimo i da ne sarađujemo. Smatram da bi obeležavanje ovog jubileja trebalo biti jedan novi početak, ponovnog okupljanja i zajedništva, da delujemo iz jednog centra i koordinišemo sve naše akcije, da se sastajemo i dogovaramo – rekla je u izjavi za Radio Borovo Mila Landup.

Među najvažnije aktivnosti Udruženja “Zapadni Srem” u protekle dve decenije ubraja se i velika akcija u sklopu koje su popisali finansijski oštećene hrvatske penzionere, uglavnom srpske nacionalnosti, kojima u periodu od 1991. do 1998. Republika Hrvatska nije isplatila zarađene penzije, a evidentirano je, kaže Mila Landup, oko 46 hiljada finansijski oštećenih penzionera.

– Penzioneri se nadaju i uporni su u svojim zahtevima, iako vreme ne radi za nas. Znaju da je to nepravda i da su neisplaćene penzije njihovo vlasništvo. Ipak je dosta vremena prošlo i svakim danom nas je sve manje. Moje lično mišljenje je da bez političke volje to pitanje neće biti rešeno – kaže Mila Landup.

Uz predstavnike ovdašnjih podružnica i udruženja penzionera, proslavi u Vukovaru prisustvovali su i penzioneri iz Srbije i Bosne i Hercegovine s kojima ovo udruženje ima dugogodišnju uspešnu saradnju, kojima je predsednica Mila Landup uručila zahvalnice. Priznanja su posthumno dodeljena Radoslavu Šijakoviću, Branku Đukiću, Đorđu Mitroviću i Voislavu Ćiriću. Priznanje je uručeno i Đorđu Mirosavljeviću, koji je na čelu borovskog Udruženja penzionera bio krajem osamdesetih godina prošlog veka i jedan je od osnivača Udruženja “Zapadni Srem”. U penziji je već 42 godine.

– Drago mi je jer su prepoznali moj doprinos, a ovo priznanje mi je jedno od najdražih – ističe 96-godišnji Mirosavljević.

Ispred Grada Vukovara Udruženju penzionera “Zapadni Srem” jubilej je čestitao Dalibor Žigić iz Upravnog odeljenja za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Grada Vukovara. Proslavi je ispred Vukovarsko-sremske županije prisustvovao zamenik župana Đorđe Ćurčić.

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.