18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Aktiv žena SDSS-a obeležio Međunarodni dan žena sa sela

2 min read

 

U organizaciji Aktiva žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije u Boboti je sinoć obeležen Međunarodni dan žena sa sela, 15. oktobar. Reč je o petoj po redu manifestaciji, sada već tradicionalnoj, koja okuplja veliki broj žena, članica Aktiva žena SDSS-a.

” Veliki problem naših žena je nezaposlenost, ekonomska zavisnost, a istraživanja o položaju i diskriminaciji žena su zaista poražavajuća. Ovo se posebno odnosi na položaj žena u ruralnim krajevima, jer samim tim što se nalaze u ruralnim krajevima, one se nalaze u jednom težem položaju u odnosu na žene u urbanijim sredinama”, rekla je saborska zastupnica Dragana Jeckov, inače potpredsednica Aktiva žena SDSS-a Republike Hrvatske.

Jeckov je dodala i da je ovogodišnja manifestacija prožeta namerom Aktiva žena SDSS-a da pomogne ženskom pravoslavnom manastiru Svete Ane koji se nalazi u okolini Daruvara u kome u teškim uslovima odnedavno boravi jedna monahinja. Ovom prilikom prikupljan je i dobrovoljni prilog namenjen upravo u tu svrhu. Domaćin manifestacije bilo je Udruženje žena Bobota.

“Organizacija ove manifestacije za nas je čast i cele godine smo se pripremale. Na našem štandu pripremile smo slana jela, zimnicu, džemove kao i ručne radove koje su naše majke radile”, rekla je predsednica Udruženja žena iz Bobote Ljubica Bauković.

U kulturno-zabavnom programu nastupilo je Kulturno-umetničko društvo “Đoko Patković” iz Bobote i učenice 5. razreda OŠ “Bobota”, a profesor Zoran Jakšić održao je i kratko predavanje o Milunki Savić, učesnici Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Upriličene su i zanimljive takmičarske igre za žene.

Iduće godine domaćin obeležavanja Međunarodnog dana žena sa sela biće Aktiv žena u Sremskim Lazama.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link