SKC Vukovar: Predstavljena knjiga “Borovo – sumrak jednog svitanja” Slavka Bubala

U Srpskom kulturnom centru Vukovar sinoć je predstavljena knjiga “Borovo – sumrak jednog svitanja” vukovarskog novinara Slavka Bubala. Knjiga govori o nastanku fabrike “Borovo”, njenom razvoju i svim segmentima života stanovnika u radničkom naselju koje je uporedo s fabrikom, 30-tih godina prošlog veka, gradio češki industrijalac Tomaš Bata.

“Ova knjiga se može doživeti i kao čitanka o “Borovu” zato što ona nema nameru da priča jednu celovitu i hronološki zasnovanu istoriju Borova Naselja, već donosi niz slika i uspomena, pre svega na ljude i događaje i na izuzetno uspešan način obnavlja sećanja na neka važna mesta borovske topografije. Za sve Borovce je dovoljno kad se spomene Radnički dom, bazen ili borovski aerodrom…Ovo je jedna šetnja kroz Borovo Naselje u prostoru i vremenu”, kaže vukovarski istoričar Borivoj Čalić koji je napisao pogovor Bubalove knjige.

“Ova knjiga ne govori samo o fabrici “Borovo” i Borovu Naselju, već o jednom posebnom načinu života, posebnoj kulturi življenja koja se ogledala i u načinu ishrane, načinu okupljanja i proslava, institucionalnom razvoju društvenog doma, sportskom životu, novinarstvu koje je bilo razvijeno…Saznala sam mnogo toga o istaknutim pojedincima koji su zaslužni za to što je Borovo doživelo. To je Toma Maksimović, ali i prota Bogdan Dejanović koji je osetio potencijal u toj fabrici i njen značaj za ovaj kraj. Ima toliko mnogo angedota i zanimljivih priča, tako da se ova knjiga čita gotovo u jednom dahu”, kazala je urednica knjige Dejana Ocić, leksikograf u beogradskom Zavodu za udžbenike.

Nakon niza tekstova koje je proteklih godina objavljivao u listu “Izvor”, Slavko Bubalo je nastavio da istražuje i napisao knjigu koja svedoči o fenomenu “Borova” i Borova Naselja, o kojem, kako ističe, ni oni koji su u njemu živeli ne znaju dovoljno.

“Živeli smo svi u njemu i znamo kako je to izgledalo i svi se rado sećamo nekih stvari, ali naše sećanje je površno. O tome kakve smo sve ljude imali, kakve smo sve vrhunce doživeli u tom mestu koje je bilo bajkovito, ni sam nisam znao, a verujem da mnogi ljudi današnje generacije to ne mogu ni da zamisle”, kaže Bubalo dodajući da je knjigu posvetio ljudima koji su “Borovo” stvorili, svim radnicima “Borova” bez obzira u kom periodu su u njemu radili  i svojim roditeljima jer je čitava porodica Bubalo radila u “Borovu” što je, kako ističe, bio dodatni motiv da napiše ovu knjigu.

Predstavljanje knjige Slavka Bubala privuklo je veliki broj posetilaca tako da je sala Srpskog kulturnog centra bila prepuna, a tražilo se i mesto više.

“Očigledno je da je  ljudima do Borova jako stalo, da ih za Borovo vežu lepe uspomene i nadam se da će u ovoj knjizi neke od njih uspeti da ožive. Želeo bih da ova knjiga bude i neki putokaz za sve nas koji danas ovde ostajemo i opstajemo, da pronađemo neki put da se izdignemo iz ovog stanja u koje smo upali, iako ne svojom krivicom. Nadam se da će u knjizi pronaći primere kako se treba boriti za svoje mesto i kako treba istrajavati u nastojanju da to mesto bude lepše i bolje, veselije i radnije …”, poručio je Bubalo.

Na promociji su govorili i Srđan Sekulić, direktor Srpskog kulturnog centra u čijem je izdanju izašla ova knjiga i Ivica Žabić, penzioner i zaljubljenik u Borovo i dobar poznavalac borovske prošlosti.

Izdavanje knjige “Borovo – sumrak jednog svitanja” koja je štampana u 500 primeraka, pomogle su opštine Borovo, Erdut, Negoslavci i Šodolovci, Zajedničko veće opština, Samostalna demokratska srpska stranka, Radio Borovo , Radio Dunav, Veća srpske nacionalne manjine u Borovu i Vukovaru, Poljoprivredna zadruga “Brestove međe” iz Borova i Trgovački obrt “Legende” iz Borova naselja.