18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

DSS: O izbornom sistemu u BIH i Hrvatskoj

3 min read

– Nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini i izbora Željka Komšića u Predsedništvo BiH u domaćim medijima u Republici Hrvatskoj mogu se čuti žestoke reakcije i kritike izbornog sistema BiH. Svi su složni u osudi izbornog sistema koji omogućava brojnijim Bošnjacima da glasaju za hrvatskog predstavnika i tako onemoguće izbor kandidata koji će imati legitimitet da zastupa interese hrvatskog naroda. Međutim, svi oni zaboravljaju da izborni sistem u Republici Hrvatskoj na lokalnom nivou dozvoljava upravo to što oni kritikuju u BiH-a, da Hrvati biraju predstavnike Srba u predstavničkim telima županija, gradova i opština – navodi se u saopštenju iz Demokratskog saveza Srba.

U saopštenju se podseća da se u mestima gde Srbi nisu politički organizovani nakon proglašenja izbornih rezultata konstatuje da srpska zajednica nije ostvarila proporcionalnu zastupljenost, pa se broj većnika povećava i popunjava s lista koje su osvojile najviše glasova.

– Tako HDZ i SDP često stavljaju Srbe pri dnu svojih lista, kako bi ušićarili kojeg većnika više. Većina tih većnika nema nikakvog kontakta sa srpskim biračkim telom, niti progovori bio koju reč o problemima srpske zajednice za vreme trajanja mandata, nego služe kao dizači ruku za svoje stranke. Tako dolazimo do paradoksa da u Vukovaru tri gradska većnika iz reda srpske zajednice dolaze iz koalicije HDZ-HKS, a na nivou cele države imamo na desetine tako izabranih većnika – navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik te stranke Srđan Milaković.

Iz DSS-a zato pozivaju premijera da bude dosledan u svojim političkim stavovima i omogući Srbima u Hrvatskoj ono što traži za Hrvate u BIH-a, da sami biraju svoje predstavnike na lokalnim izborima, a ne da ih nameće većinski narod posredstvom bilo koje političke stranke.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link