19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

2 min read


U Hrvatskoj se danas obeležava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obeležava se od 2004. godine odlukom Hrvatskog sabora, u znak sećanja na tri ubijene žene na zagrebačkom Opštinskom sudu. Na današnji dan, 22. septembra 1999. godine tokom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je u sudnici sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njenu advokaticu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Komisija za ravnopravnost spolova Vukovarsko-sremske županije oglasila se saopštenjem za javnost u kojem navodi da je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsetnik da treba osvestiti problem nasilja nad ženama i raditi na suzbijanju i prevenciji nasilničkog ponašanja u široj društvenoj zajednici.

– Kao zajednica moramo osuditi i sprečiti nasilje nad ženama i porodično nasilje kao i svaki drugi oblik nasilničkog ponašanja, a žrtvi pružiti podršku i zaštitu – navodi se u saopštenju.

Prema podacima MUP-a u 2017.godini ubijeno je 18 žena, a 12 njih ubile su bliske muške osobe. Ukupno te godine u Hrvatskoj je počinjeno 47 ubistava, od čega se 30 odsto odnosi na ubistva žena. U poslednjih 10 godina u Hrvatskoj je ubijeno gotovo 300 žena u porodičnom nasilju, svakodnevno se prijavljuje oko 45 slučajeva, a godišnje ih je bilo od 11 do 17 hiljada.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.