U Bijelom Brdu je u subotu održana 8. Bjelobrdska pudarina, u organizaciji Srpskog kulturno-umetničkog društva “Jovan Jovanović Zmaj” i Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Bijelo Brdo. 
 
– Pudarina je običaj čuvanja vinograda kad grožđe počne da zri. Devojke odlaze u kolibe u vinogradima koje prethodno okreče, urede i pripreme za duži boravak. Većina odlazi u svoje vinograde, a gazde sa po nekoliko jutara vinograda unajme pudare da im čuvaju vinograde do berbe od čvoraka i kradljivaca – navodi u zavičajnom rečniku “Luk i voda” književnik Đorđe Nešić iz Bijelog Brda. 
 
– Pudarina je za tadašnje mladiće i devojke bio prvi izlazak. Tu su se rađale i prve simpatije i ljubavi. Kolibe su bile od zemlje, prekrivene trskom. Naše majke, tada devojke, odlazile su u vinograd čuvati grožđe i raditi u vinogradu. Momci su dolazili kod devojaka, a one su im pripremale pudarska jela, satariš, trgance s makom i orasima, taške i druga jela – priča Slobodan Nešić, predsednik SKUD-a “Jovan Jovanović Zmaj”.

Okupljanje učesnika 8. Bjelobrdske pudarine počelo je u Etno kući, gde su pored degustacije tradicionalnih pudarskih jela posetioci mogli razgledati i izložbu vinogradarskog i vinarskog poljoprivrednog alata. Pudari su zatim sa desetak konjskih zaprega i automobila otišli u vinograd Lazara Nešića, gde je uz prikaz ovog običaja održan i kulturno-zabavni program. 


 
Ovogodišnja Bjelobrdska pudarina okupila je veliki broj posetilaca s našeg područja, ali i država regiona, BiH-a, Srbije i Mađarske. 
 
Centralni program održan je u poslepodnevnim časovima ispred bjelobrdske Etno kuće. U programu su pored članova bjelobrdskog SKUD-a i Srpskog kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” iz Dalja, učestvovali i KUD “Dvorovi” iz Republike Srpske, Udruženje Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla” sa sedištem u Kragujevcu i Tamburaški sastav “Dunavske zore” iz Borova. 


 
Reč je o manifestaciji kulturno-zabavnog, ali i privredno-turističkog karaktera čiji je cilj podstaći lokalno stanovništvo na sadnju autohtonih sorti grožđa.