Povodom Penavine najave protesta zbog neprocesuiranja ratnih zločina oglasio se i zamenik gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković.

“Tokom 2018. godine Vukovar je u „bildanju“ nacionalne svesti ostao malo po strani, a Vukovarci su blago pošteđeni. Nije naše društvo postalo zrelije nego su postojali drugi povodi koji su služili za zabavu masa – uspesi nogometne reprezentacije, obeležavanje „Oluje“, Bajaga, Tompson… Da ovakvo stanje ne potraje dugo, pomalo neočekivano, pobrinuo se vukovarski gradonačelnik konferencijom za medije na kojoj nas je podsetio na sve ono što mora svakodnevno biti u svesti svakog nacionalno osveštenog Hrvata: velikosrpska agresija, nekažnjeni srpski zločinci, nevine hrvatske žrtve i ostale crno-bele fraze. Navikli su već Vukovarci da svake godine krene „zagrejavanje atmosfere“ uoči obeležavanja stradanja Vukovara 18.11.

Bilo kako bilo, gradonačelnik je optužio državne institucije za nedovršeni posao kažnjavanja Srba te najavio protest kako bi se na njih izvršio pritisak da po kratkom postupku obave ovaj posao. Inače, ne piše im se dobro. Pri tom, treba reći da su te državne institucije uglavnom očišćene od Srba tokom godina pa je u vukovarskom Opštinskom i Županijskom sudu od nekadašnje 1/3 zaposlenih, ostao u svakom po jedan sudija koji broji poslednje dane pred odlazak u penziju. Nije ništa bolje ni u državnim tužilaštvima i rukovodećim strukturama policije.

Isto tako, nije nebitna činjenica da je u poslednjih godinu dana policija provela brojne informativne razgovore na koje su pozivani pripadnici srpske zajednice iz Vukovara i okoline. I na kraju, nabrajajući zločine, gradonačelnik nije nigde spomenuo likvidacije više desetina srpskih civila odvedenih sa radnih mesta i iz njihovih domova, likvidiranih od hrvatskih snaga pre nego što su u Vukovaru počeli ozbiljniji sukobi, a koji do danas nisu sankcionirani. I Srbi u Vukovaru i celoj Hrvatskoj žele funkcionisanje pravne države. U tom slučaju počeo bi da se provodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina pa bismo ostvarili pravo na zapošljavanje u državnim i javnim službama i u gradskoj upravi, bio bi sankcionisan govor mržnje izrečen u javnosti, svi bi mogli da slobodno upotrebljavaju svoj jezik i pismo, studenti bi imali pravo na stipendije i kad studiraju u matičnoj državi, bili bismo ravnopravni građani!, navodi Milaković u saopštenju.