17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dalj: Održani 11.Milankovićevi ciklusi

4 min read

U Kulturnom i naučnom centru “Milutin Milanković” u Dalju, u nedelju, 27.maja su održani 11.Milankovićevi ciklusi. Program koji je  obeležena 139. godišnjica rođenja velikog naučnika bio je posvećen Suncu budući da je prošle godine započet projekat “Zapis kretanja Sunca”. 

Rezultate tog projekta, odnosno fotografije na kojima se vidi zapis kretanja Sunca tokom šest meseci, predstavio je prof.dr.Hrvoje Glavaš sa Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Za snimanje zapisa kretanja Sunca bile su potrebne tri konzerve unutrašnjosti obojene crnom bojom s malom rupicom kroz koju je dopirala svetlost i ostavljala trag na fotografskom papiru koji je postavljen u konzervama.

“Danas svi manje-više koristimo fotoaparate sa mobilnih telefona, ali najčešće nismo svesni ograničenja samog zapisa. Zbog toga se starije generacije ponekad sa nostalgijom sećaju fotografskog papira. Pokušali smo da tom starom pomalo zaboravljenom tehnikom napravimo zapis kretanja Sunca. Od tri primerka, jedan nam je potpuno uspeo”, kaže prof.Glavaš.

Stalna muzejska postavka u Milankovićevoj kući obogaćena je s tri nova modela koji ilustruju Milankovićevu teoriju i tajnu promene klime. Modeli su delo tima dr Aleksandra Petrovića i inženjera Radomira Putnika.

“Trodimenzionalni reljef osunčavanja Zemlje pokazuje kako se menjalo osunčavanje na našoj planeti u proteklih 600.000 godina. Urađen je prema ideji Milutina Milankovića koji tada nije imao dovoljno računarskih sredstava da to izvede, ali je u Kanonu napisao da bi to trebalo da se uradi. Da bismo to konkretno vizuelno prikazali napravili smo hologramsku projekciju izlaska Sunca. Navili smo i Milankovićeve časovnike koji mere nešto drugačije vreme od onog koje mi merimo.Tri Milankovićeva časovnika mere cikluse od 100.000 , 41.000 i 26.00 godina. Kad ulazimo u Milankovićevu kuću, ulazimo u jedno potpuno drugo vreme koje nas suočava sa pravom prirodom sveta u kojem živimo”, pojašnjava dr Petrović.

Po drugi put je dodeljena Zlatna medalja Milankovićevih ciklusa. Ovogodišnji dobitnik je akademik Srpske akademije nauka i umetnosti Zoran Knežević iz Beograda.

“Uvek je zadovoljstvo kad čovek primi nagradu, pogotovo kada je primi od nekoga za koga zna da razume ono zbog čega se ona dodeljuje. U ovom slučaju radi se o jednoj dugogodišnjoj aktivnosti na popularizaciji i upoznavanju šire zajednice sa Milankovićevim delom ” , kaže akademik Knežević koji je u svom predavanju o Suncu izneo zanimljiv podatak da je Sunce sada na polovini “svog života” koji će trajati ukupno deset milijardi godina.

Ove godine pokrenut je i projekat „Planetarijum Milutina Milankovića”. Prvi model, model planete Merkur predstavio je magistar Rade Manojlović.

“Projekat je finansijski zahtevniji. Već tri godine imamo glavni elaborat i čekamo sredstva, a kako to sporo ide, odlučili smo da u realizaciju krenemo sopstvenim sredstvima. Ove godine smo predstavili smo model Merkura, a iduće planiramo model Venere”, najavio je Đorđe Nešić, upravnik Milankovićevog centra.

I muzički program bio je u znaku Sunca. Učenica osječke Muzičke škole „Franjo Kuhač“ Violeta Tomašević na violini je izvela Vivaldijevo „Sunčano proleće“ , a solista Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka tenor Predrag Stojić kompoziciju „O sole mio“, uz klavirsku pratnju Igora Valeria.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.