17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine: Održane 8.Sportske igre

3 min read

U organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine juče su na sportskim terenima Ozren na Savulji u Borovu održane osme “Sportske igre”. Ovo udruženje osnovano je u oktobru 2009.godine, s ciljem negovanja tradicije, običaja i kulture Ozrenaca i Posavljaka, koji su se u ove krajeve doselili 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, a jučerašnja manifestacija je samo jedna u nizu kojom čuvaju svoj zavičajni identitet. Predsednik udruženja Rajko Lukić izrazio je zadovoljstvo što se na sportskim igrama i ove godine okupio veliki broj kako takmičara, tako i posetilaca i gostiju.

“Imamo učesnike iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske. Discipline su stari sportovi, skok u dalj s mesta, navlačenje štapa, povlačenje konopca, trčanje u vreći, nošenje jaja u kašikama, fudbal i naravno bacanje kamena s ramena što je najzanimljiva disciplina. Pošto smo s Ozrena, bacamo kamen težak 12,5 kilograma, a ko najdalje odbaci kamen pravi je delija”, kaže Lukić.

Najbolji u bacanju kamena s ramena bio je Bojan Zarić koji je kamen težak 12,5 kg bacio čak  7 metara i 85 cm.

“Najvažnija je snaga, a ima i nešto tehnike. Nisam se bavio sportom, nema nikakvog posebnog treninga, samo fizički rad. Trenutno radim u Austriji, ali sam se ranije bavio poljoprivredom”, govori Bojan.

Na sportske igre poslednjih šest godina dolaze i članovi Srpskog sportskog udruženja “Prijatelji” iz Broda.

“Ovo je prilika za pre svega druženje s našim ljudima koji su poreklom iz naših krajeva, iz Broda, Dervente, Ozrena, Doboja i drugih mesta. Imammo ovde i rodbine, prijatelja, kumova. Nama je ovde lepo, osećamo se kao kod svoje kuće, lepo druženje, lepa atmosfera, a dolaze i oni kod nas na Gastrofest, turnir veterana u malom fudbalu, i međunaorndi turnir dece koji je sad početkom juna”, kaže Siniša Čerek iz Broda.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su domaćini sa svojom folklornom sekcijom, muška pevačka grupa Naši koreni, folkorni ansambl Kulturno-umentilčkog društva “Duško Trifunović” iz Broda i Kulturno-umetničko društvo “Ostrovo” i Ostrova.

Manifestaciju je ove godine finansijski podržao i Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, a generalni pokrovitelj je opština Borovo.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.