17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dalj: 11.Milankovićevi ciklusi

2 min read

 

Kulturni i naučni centar “Milutin Milanković” iz Dalja organizuje 11. Milankovićeve cikluse koji će biti održani u nedelju, 27. maja u Milankovićevoj rodnoj kući u Dalju. Program kojim će biti obeležena 139. godišnjica rođenja ovog poznatog srpskog naučnika počeće u 12 časova predstavljanjem rezultata projekta “Zapis kretanja Sunca” . O tome će govoriti profesor doktor Hrvoje Glavaš sa Fakulteta elektronike, računarstva i informacionih tehnologija Osijek. Model Merkura iz projekta “Planetarijum Milutina Milankovića” predstaviće magistar Rade Manojlović.

Nakon muzičkog programa posvećenog Suncu, profesor doktor Aleksandar Petrović sa Beogradskog univerziteta i Radomir Putnik iz preduzeća “Putnik” iz Zemuna predstaviće nove eksponate u stalnom muzejskom postavu – Reljef osunčavanja Zemlje, hologramsku projekciju Sunca i mehanizme za pokazivanje Milankovićevih ciklusa.

Fedor Mesinger, akademik Srpske akademije nauka i umetnosti održaće prezentaciju novosti o globalnim klimatskim promenama u svetlu Milankovićeve teorije. Projekat “Ekološke vizije Milutina Milankovića” predstaviće profesor doktor Stevan Veinović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, a predavanje o Suncu održaće akademik Zoran Knežević.

I ove godine biće dodeljena “Zlatna medalja Milankovićevih ciklusa” za 2018. godinu. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.