22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine: Radionica pripreme slavskog kolača

2 min read

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine sutra obeležava krsnu slavu Prenos moštiju Svetog Save. Tim povodom sinoć je organizovana radionica na temu tradicionalne pripreme slavskog kolača i zdrave hrane kojoj je prisustvovalo 20-tak članica udruženja. Radionicu je vodila Milijana Mitrović koja je tom prilkom istakla da je hleb čovekova telesna i duhovna hrana, simbol ishrane, života i sjedinjenosti jer u sebi sadrži mnogo zrna žita i kada se razlomi i podeli predstavlja zajednički i jedinstven život. Iako postoji mnogo načina za pripremu slavskog kolača, Milijana je odabrala najjednostavniji.

“Slavski kolač smo jednostavno zamesili, sa vodom, kvascem, malo limunove korice i maslinovog ulja, da to bude laganije testo bez teških margarina, maslaca ili jaja. Takođe smo radili ukrase od testa koje smo zamesili od brašna i gustina kako bi bili beli dok slavski kolač nakon što je ispečen bude lepe žute boje. Ti ukrasi simbolizuju zdravlje, ljubav, slogu, sreću, urod, bogatstvo”, pojašnjava naša sagovornica i dodaje kako slavski kolač kao i svu drugu hranu treba pripremati s ljubavlju.

“Ako se hrana sprema s negativnom energijom, ako ste u svađi s nekim , ako ste ljuti, ona vam neće prijati. Potrebno je pre pripreme hrane pomoliti se jer je i duhovna energija jako važna”, poručuje Milijana Mitrović. Uz slavski kolač , obeležje krsne slave je i žito koje je za učesnice radionice pripremila članica udruženja Milka Lukić.

U drugom delu radionice pripremana je zdrava hrana: pasulj s bukovačama i kurkumom, salata s krompirom, kiselim kupusom i mladim lukom,proja sa lanenim semenkama, slane pogačice, mediteranski kolač od suvog voća i limunada s kajenskom paprikom i medom koju su učesnice radionice imale priliku degustirati.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.