17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovar: Održan 4. Festival etno muzike

4 min read

U organizaciji Udruženja “Čuvari srpskog identiteta” iz Vukovara i Vokalno-instrumentalnog Etno ansambla “Đurđevak” iz Bobote u subotu uveče u sali bioskopa u Borovu naselju održan je 4. Festival etno muzike. Želja organizatora je da ovaj Festival, koji promoviše izvornu narodnu i etno muziku preraste u tradiciju, a na dobrom je putu da to i postane, ističe jedan od pokretača i organizatora Dragan Todić, predsednik Udruženja “Čuvari srpskog identiteta”. 
 
– Želimo sačuvati i otrgnuti od zaborava izvornu etno muziku koja ima svoju publiku i na našem području– rekao je u izjavi za naš radio Dragan Todić.
 
U programu su učestvovali Vokalno-instrumentalni Etno ansambl “Đurđevak” iz Bobote, Vojvođanski narodni orkestar “Gajde” iz Bačke Palanke, virtuoz na harmonici Miroljub – Mića Janković, šef Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodine, Ženska pevačka grupa “Izvor” Kulturne zajednice “Krajine” iz Beograda, Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova, Gradski narodni ansambl “Spomenar” iz Sombora, Muška pevačka grupa Srpskog kulturno-umetničkog društva “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda , Plesna grupa “Venera” iz Vukovara i pesnik Mihajlo – Mićo Zečević iz Klise. Program su vodili Nataša Ilić Jovanović i Živorad Nikolić – Žika Šarenica. 


 
Ženska pevačka grupa “Izvor” iz Beograda na festivalu učestvuje po prvi put, a predstavila se s dve tradicionalne pesme “Majka Mari kose plela” i “Onaj mali pokraj vode”. Članica grupe je i Vida Zec, etno-pojac i vokalni solista, koja iza sebe ima dva snimljena CD-a. 
 
– Rođena sam u Republici Srpskoj, a živim u Beogradu. Gajim tradiciju predaka i tako će da bude dok sam živa – priča Vida. 
 
Drugu godinu zaredom vukovarskoj publici predstavio se Gradski narodni ansambl “Spomenar” iz Sombora.
 
– Predstavljamo se s četiri izvorne narodne pesme koje će izvesti naši vokalni solisti i s jednim narodnim kolom koje će izvesti instrumentalisti “Spomenara”. Bili smo i prošle godine u Vukovaru. Rado se odazivamo, jer nam se dopada koncepcija festivala tako da ćemo ponovo doći, ako nas pozovu – otkriva Vanja Kahrimanović.
 
Po treći put na festivalu se predstavila Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova čiji je član i Slavoljub Lazić. Ova pevačka grupa izvela je tri pesme “Zelen oraj pao na oranje”, “Šta to radiš Maro” i “Devojka je zelen bor sadila”.


 
– Ovo nam je treći put da učestvujemo i uvek se rado odazivamo. Volimo da pevamo i cilj nam je održati našu tradiciju i kulturu – napominje Lazić. 
 
Festival je zvanično proglasio otvorenim predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.
 
– Zajedničko veće opština će i dalje finansijski, organizaciono, tehnički i na svaki drugi način pomagati sve ove segmente koji doprinose unapređenju naše kulturne autonomije, ali i sve druge aktivnosti koje su usmerene u svakom aspektu zaštite prava našeg naroda koji živi na ovom području – poručio je Jeremić.
 
Realizaciju programa finansijski su podržali Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Više u “Pozivnici” emisiji iz kulture Radio Borova, koja je na našem programu u četvrtak, 17. maja od 12 časova i 10 minuta.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.