22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Komemoracija u Dudiku: Vence položilo više od 30 delegacija iz Hrvatske, Srbije i BiH

5 min read

U Spomen parku Dudik u Vukovaru danas je održan komemorativni skup u znak sećanja na žrtve koje su na tom mestu svirepo ubijene od 1941. do 1943. godine za vreme ustaške vlasti Nezavisne države Hrvatske. Dan sećanja na žrtve Dudika obeležava se od 2012. godine u organizaciji Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije (ZUABA VSŽ) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH).

“Put od života do smrti kretao se od sabirnog logora Crvenog magacina do Dudika. Bio je to put bez povratka u režiji ustaškog moćnika Viktora Tomića. Uporedo je preko puta Crvenog magacina stočnim vagonima vršen transport žrtva prema logorima Jasenovac, Gradiška, Sajmište. Poslednji put srmt se u Dudku oglasila u drugom mesecu 1943. a zatim se preselila zajedno sa Viktorom Tomićem u Sremsku Mitrovicu. Ostali su stari dudovi da svedoče o vremenu zločina na ovim prostorima”, rekao je Lazo Đokić, predsednik ZUABA Vukovarsko-sremske županije.

Od jula 1941. do februara 1943., Dudik je bio mesto stradanja nevinih stanovnika 61-og mesta Slavonije i Srema. Na tom stratištu streljano je 455 žrtava, većinom civila, od kojih 384 iz Srbije, 71 iz Hrvatske i dve iz Bosne i Hercegovine. Nakon ekshumacija 1945. godine, posmrtni ostaci 384-ero ubijenih sahranjeni su u spomen-kosturnicu palih boraca Pete vojvođanske udarne brigade i boraca Crvene armije u parku kod bolnice u Vukovaru. Broj žrtava je daleko veći jer su ubijene sa područja Vukovara i okoline njihove porodice odnosile i sahranjivale u svojim mestima.

Nakon minuta ćutanja i odavanja počasti žrtvama, vence je položila 31 delegacija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine: SABA RH, ZUABA Vukovarsko-sremske županije, UABA grada Vukovara, SDSS-a, Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština, Vukovarsko-sremske županije, Grada Vukovara, sekcije Prve proleterske brigade iz Beograda, opština Borovo i Negoslavci, antifašističkih udruženja iz Sremske Mitrovice, Laćarka, Adaševaca, Inđije, Sombora, Apatina, Vrbasa, Bijeljine, Distrikta Brčko, Srebrenika, Gradačca, Belog Manstira, Borova, Trpinje,Požege, Slavonskog Boroda, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko- sremske županije, gradova Vukovara i Vinkovaca i opština Borovo i Trpinja, Udruženja Protiv zaborava.

U Dudik je i ove godina došla delegacija SUBNOR-a Inđije koju je predvodila Dragica Kovačević.

“Sremci su ovde dosta stradali i gotovo da nema ni jednog mesta u Sremu iz kojeg nema ljudi koji su ovde završili. Mi kao njihovi potomci negujemo sećanja na njihovu žrtvu i svake godine dolazimo u Dudik.”, kaže Dragica Kovačević.

Predsednica Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Slavonskog Broda Zvjezdana Grčević Ćurković ističe kako je zbog onih koji negiraju Narodnooslobodilačku borbu potrebno što više govoriti o vrednostima antifašizma, a posebno mladima.

“Mlade generacije koje smo izgubili početkom 1990-tih i 2000-tih godina kada nisu imali adekvatne programe iz istorije, naučiti da ispravno razmišljaju o NOB-u . Trenutno imamo situaciju u društvu da se pojavljuju projekti ultradesnice koji imaju za cilj da se iz Ustava izbaci antifašizam, a Hrvatska postane naslednica NDH. Mislim da se svi moramo upregnuti iz petnih žila da se to ne dogodi i da je ovo vreme kad moramo pričati i mladim generacijama i prenositi im šta se događalo u Drugom svetskom ratu i zašto je važno da tako nešto sprečimo”, ističe naša sagovornica.

Polaganje venaca pratio je Duvački orkestar Javne vatrogasne jedinice grada Vukovara, a prigodan recital pripremili su učenici vukovarske Gimnazije, nastave na srpskom jeziku i pismu pod mentorstvom profesorke Ljiljane Bajac Nikolić koja je podsetila da je vukovarska gimnazija nekad nosila ime Tome Gorete koji je takođe ubijen u Dudiku. U Hrvatskom domu u Vukovaru je potom održana svečana akademija kojom je obeležena 73.godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.