22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dalj: 11. Milankovićevi ciklusi 2018.

2 min read

Iz Kulturnog i naučnog centra “Milutin Milanković” u Dalju pozivaju na 11. Milankovićeve cikluse 2018. Reč je o stručnom skupu kojim će biti obeležena 139. godišnjica rođenja znamenitog Daljca i naučnika svetskog glasa Milutina Milankovića. Program će biti održan u nedelju, 27. maja s početkom u 12 časova, uz učešće naučnika iz Hrvatske i Srbije.

Rezultate projekta “Zapis kretanja Sunca” predstaviće profesor doktor Hrvoje Glavaš s osječkog FERIT-a, Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, a model Merkura iz projekta “Planetarijum Milutina Milankovića” magistar Rade Manojlović iz Osijeka.

Sledi muzički program posvećen Suncu i predstavljanje novih eksponata u stalnoj muzejskoj postavci – Reljefa osunčavanja Zemlje, Hologramske projekcije Sunca i Mehanizama za pokazivanje Milankovićevih ciklusa. U prezentaciji će učestvovati profesor doktor Aleksandar Petrović s Beogradskog univerziteta i inženjer Radomir Putnik iz Beograda.

S novostima vezano za globalne klimatske promene u svetlu Milankovićeve teorije učesnike skupa upoznaće akademik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Fedor Mesinger.

Projekat “Ekološke vizije Milutina Milankovića” predstaviće prof. dr Stevan Veinović s kragujevačkog PMF-a, Prirodno-matematičkog fakulteta. I ove godine biće upriličena dodela dodela nagrade “Zlatna medalja Milankovićevih ciklusa” za 2018.godinu. Na kraju programa predavanje o Suncu održaće akademik SANU Zoran Knežević, najavili su iz Milankovićevog Kulturnog i naučnog centra u Dalju.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.