17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

“Zaigrajmo zajedno” po drugi put u Osijeku

3 min read

U organizaciji udruženja Čuvari srpskog identiteta, u Osijeku je u subotu održan kulturno-umetnički program “Zaigrajmo zajedno”.

“Cilj ove manifestacije je da i u gradu Osijeku prikažemo tradiciju, kulturu i običaje srpske zajednice. Ovakvi događaji u Osijeku su jako retki i zato sam dao lični doprinos da se to promeni. Prošle godine smo prvi put organizovali ovu manifestaciju i kad smo videli da postoji interes građana odlučili smo da program održimo i ove godine uz pomoć naših gostiju”, ističe predsednik Udruženja Dragan Todić.

Pored izvođača sa istoka Hrvatske, članova Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova i Etno ansambla Đurđevak iz Bobote, vokalne solistkinje Jasne Blitve iz Borova i pesnika Miće Zečevića iz Klise, na sceni Dečjeg pozorišta “Branko Mihaljević” u osječkom Donjem gradu nastupili su i gosti iz Novog Sada, Kulturno-umetničko društvo “Svetozar Marković”.

Ovo najstarije i najtrofejnije društvo na prostorima Srbije, osnovano 1945.godine, danas broji oko 520 članova, kaže direktor društva Zoran Pavlović.

“Trudim se da razvijamo i štitimo najosnovniju stvar oko koje smo se okupili, a to je tradicija i kultura koju širimo od grupa s članovima od 4 godine pa do grupa s članovima starosti 70 godina. Vrlo nam je drago što smo ovde. Rado ćemo se odazvati ovakvim pozivima jer smo uvek raspoloženi za saradnju s našom braćom i sestrama van granica Srbije”, istakao je Pavlović.

Program “Zaigrajmo zajedno” održan je uz finansijsku podršku Saveta za nacionalne manjine, Zajedničkog veća opština, opština Borovo i Trpinja te Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine. Programu je prisustvovao zamenik sekretara Nebojša Kuzmanović.

“Naša tradicija nije jedna okoštala struktura koja se čuva u muzejima, arhivima i knjigama, već se pokazuje veoma živom i iskazuje se lepotom pesme, pokreta i igre”, istakao je dr Kuzmanović i dodao se da se lepota nalazi upravo u različitosti.

“Različitost koju nacionalne zajednice imaju ovde, a i kod nas u AP Vojvodini, moramo shvatiti kao prednost, a ne kao nedostatak, jer se jedino kroz različitost pobeđuje uniformnost i jednoobraznost, koja predstavlja smrt kulture, odnosno čoveka”, rekao je zamenik pokrajinskog sekretara.

Posetioce su pozdravili predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić koji je svečano otvorio program, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov i izaslanik osječkog gradonačelnika, predsednik Odbora za nacionalne manjine Nebojša Dmitrović.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.