Vukovar: Predstavljen program 25. Festivala glumca

Na području Vukovarsko-sremske županije od 11. do 20. maja biće održan jubilarni 25. Festival glumca, čiji je program predstavljen na konferenciji za medije u Palati Srem u Vukovaru.

Ovogodišnja selektorka je glumica Nada Abrus, koja je od 57 predstava koje je pogledala izabrala njih 20, 17 za odrasle i tri za decu.

-Odabrala sam svojih 20 predstava i apsolutno stojim iza njih i mislim da će publika koja bude gledala moj izbor biti oduševljena – rekla je Abrus.

Prva predstava će biti odigrana 11. maja u 16 časova u Slovačkom domu u Iloku, ovogodišnjem gradu-domaćinu. Reč je o predstavi za decu “Zašuti” u izvođenju Dečjeg kazališta “Branka Mihaljevića” iz Osijeka. Svečanost otvaranja Festivala glumca biće upriličena u subotu, 12. maja od 20 časova, takođe u Slovačkom domu u Iloku. Nakon što Festival bude i zvanično otvoren “na daskama koje život znače” biće izvedena monodrama “Ćiro” Tarika Filipovića.

Osim u vukovarsko-sremskim gradovima Iloku, Otoku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima, predstave će ove godine imati priliku da vidi i publika u opštinama Tordinci, Andrijaševci, Tovarnik i Stari Mikanovci, a biće odigrano ukupno 46 predstava.

U Vukovaru će biti izvedene tri predstave: “Revizor” Zagrebačkog gradskog kazališta “Komedija” (13. maja), “Kakva majka, takva kći” Kazališta “Smješko” iz Zagreba (16. maja) i “Tesla anonimus” Gradskog dramskog kazališta “Gavella” iz Zagreba (17. maja).

O najboljim predstavama odlučiće tročlana ocenjivačka komisija u sastavu: Tatjana Bertok-Zupković (Umetnička akademija Osijek), glumica Hana Hegedušić (HNK Varaždin) i Vinko Kraljević, prošlogodišnji dobitnik nagrade “Fabijan Šovagović”, penzionisani član ansambla ZGK “Komedija”.

Dodeliće osam nagrada: četiri ravnopravne nagrade “Fabijan Šovagović”, za najbolja glumačka ostvarenja (dve glumice i dva glumca), jednu nagradu “Ivo Fici” za najbolje umetničko ostvarenje mladog glumca do 28 godina, jednu nagradu “Zvonimir Torjanac” za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina, koja će ove godine biti dodeljena po prvi put, jednu nagradu “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za decu i mlade i jednu nagradu “Vanja Drach” za najbolju predstavu u celini.

– Ovaj festival je jedinstven po ljubavi koju donosimo i ljubavi koja nas očekuje, a s druge strane prestižno je do kraja kome će pripasti statua Fabijana Šovagovića, Vanje Dracha ili Zvonimira Torjanca, jer to je najbolji glumac u Hrvatskoj za ovu godinu – rekao je predsednik Festivalskog odbora Joško Ševo.

Festival, koji su 1994.godine osnovali Hrvatsko društvo dramskih umetnika i Vukovarsko-sremska županija, prati i bogat popratni program. Domaćica 25. Festivala glumca je Branka Cvitković, penzionisana nacionalna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Festival završava 20. maja u 18 časova, dodelom nagrada i priznanja svim laureatima u Iloku, u kojem će se poslednjeg dana manifestacije održati i tradicionalno Glumačko sijelo.

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umetnika iz Zagreba i Kazališna družina Asser Savus iz Vinkovaca, a pokrovitelj je Vukovarsko-sremska županija.