SKC Vukovar: Predstavljena knjiga poezije Dragoljuba Vojnovića iz Bobote

U Srpskom kulturnom centru Vukovar sinoć je predstavljena zbirka pesama “Bela mi zastava u ruci” Dragoljuba Vojnovića, prosvetnog radnika u penziji, iz Bobote. U istoj zbirci štampano je i 20-tak pesama njegovog pokojnog sina Đorđa koje nose zajednički naslov “Ima umiranja- smrti nema”. Knjiga je iz štampe izašla u tiražu od sto primeraka koje je autor sinoć podelio posetiocima.

“Moje pesme su uglavnom lične, intimne prirode i to je problem za razumevanje onom ko ih čita, ako ih uopšte neko čita, jer da bismo nekoga razumeli, morali bismo da živimo njegovim životom, da gledamo na stvari njegovim očima, da vidimo slike koje su u njemu. Ove pesme su nastajale još od od gimnazijskih dana. Prva je nastala 1957. , a poslednja pre par godina. Kad sam jednom prilikom došao na naš Bobotski kanal, setio sam se jedne devojke koju sam sreo na tom kanalu i tako su navrle uspomene. ..”, priča autor.

Zbirka je podeljena na nekoliko poglavlja ovisno o tematici pesama: Gaudeamus igitur, Minijature, Polje jadikovo, Rani jadi, Familiaris i Ćaknute pesme.

“Dvoumio sam se nekoliko godina da li da ih uopšte objavim. Mislio sam da nema interesa za to. Kad sam među ovim papirima pronašao i pesme moga sina onda sam nekako ipak odlučio da nešto napravim. Ta knjiga je izašla pre više od godine dana, a tek sad imam pormociju jer sam se stvarno mnogo lomio i premišljao da li to treba da ide u javnost ili treba da ostane u meni kao što je i bilo”, kaže Vojnović.

Vojnović danas uglavnom piše pesme za decu, a njegova nova zbirka trebala bi biti objavljena do beogradskog Sajma knjiga, u izdanju Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.