22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Obeležena 73.godišnjica proboja Sremskog fronta i oslobođenja Borova od fašističkog terora 

5 min read

 

U Borovu je danas obeležena 73. godišnjica proboja Sremskog fronta i oslobođenja Borova u Drugom svetskom ratu. 
 
Obeležavanje 13. aprila, koji je ujedno i Dan Udruženja penzionera Borovo, počelo je komemorativnim skupom kod Spomenika palim borcima i žrtvama Drugog svetskog rata.
 
Nakon pomena žrtvama, koji su služili borovski sveštenici: protojerej-stavrofor Čedo Lukić, arhijerejski namesnik borovski i jerej Dragan Serdar, sećanja na 13. april 1945.godine i stradanje ovdašnjeg stanovništva u Drugom svetskom ratu, evocirao je Siniša Rakazović iz Borova, potpredsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije. Posebno je istakao doprinos meštana Borova narodnooslobodilačkoj borbi. 

 
-Borovci su dali značajan doprinos NOB-u, o čemu svedoče i 123 imena uklesana u ovaj spomenik, što znači da je svaki treći učesnik te borbe dao život za slobodu. Za sve što su učinili slava im i hvala! – poručio je Rakazović.
 
Borovska antifašistička organizacija danas broji oko 140 članova, od čega 30-ak mlađih ljudi, istakao je u izjavi za Radio Borovo predsednik Slobodan Landup. 
 
– Imamo 30-ak članova koji su u dobi između 40 i 50 godina, što znači da se organizacija podmlađuje. To su potomci nekadašnjih boraca. Opraštamo, ali zaboraviti ne smemo, kako se to zlo fašizma ne bi ponovilo u budućnosti – kazao je Landup.
 

Vence na spomenik u centru mesta položili su predstavnici borovskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista, Opštine Borovo, Zajedničkog veća opština, Samostalne demokratske srpske stranke, Veća srpske nacionalne manjine opštine Borovo, Udruženja penzionera Borovo , Lovačkog društva Borovo, kao i brojne delegacije penzionera i antifašista iz Hrvatske, Srbije, Republike Srpske i Mađarske. 


 
Održan je i kraći kulturno-umetnički program, uz učešće recitatora Osnovne škole Borovo koji su kazivali pesme Alekse Šantića, Đure Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja.

Dan borovskih penzionera
 
Već tradicionalno 13. april obeležava i Udruženje penzionera Borovo kao svoj Dan. Udruženje danas okuplja više od 260 članova, ističe predsednica borovskih penzionera Milica Popadić i pojašnjava zašto su upravo ovaj datum izabrali za Dan svog Udruženja. 


 
– Zato što je 13. april Dan oslobođenja od fašizma. Ovaj dan naše udruženje obeležava već 36. godinu zaredom. Srećna sam koliko smo prijatelja stekli tokom svih ovih godina i koliko se naših prijateljskih i pobratimskih organizacija odazvalo našoj proslavi, iz Hrvatske, Srbije, Republike Srpske i Mađarske. Što više prijatelja i pobratima imamo toliko smo bogatiji i uspešniji u radu, druženju i širenju svega što je pozitivno. Nadamo se da ćemo tako nastaviti i ubuduće, da usrećujemo jedni druge i budemo ponosni na našu zajednicu, na naše Borovo, naša udruženja i rukovodstvo. Opštini Borovo posebno zahvaljujemo kao generalnom pokrovitelju ove manifestacije – rekla je u izjavi za Radio Borovo Milica Popadić. 

Borovskim penzionerima u goste su došli i pobratimi iz Vrbasa, članovi Opštinskog udruženja penzionera na čelu s predsednikom Milićem Mijovićem i predstavnici Opštine Vrbas. Ovakva okupljanja i druženja mnogo im znače, ističe Mijović, penzionisani prosvetni radnik.
 
– Ovo je naša borba protiv starosti. Druženje svakom prija. Sam proces starenja i starosti je neminovan. To je prirodni proces i njega je nemoguće zaustaviti, ali možemo ga ublažiti i olakšati, a to se može postići druženjima, organizovanim posetama i ekskurzijama – smatra Mijović. 
 
Proslava 13. aprila završila je svečanim ručkom i druženjem 200-ak borovskih antifašista i penzionera i njihovih gostiju, u sali “Galeb” u Borovu. 
 
D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.