Proslava Vaskrsa u Borovu

Spread the love

Liturgijom u hramu Svetog Stefana u Borovu i već tradicionalnom manifestacijom “U susret Vaskrsu”, koju organizuje borovsko Udruženje “‘Plavi Dunav”, u Borovu je juče proslavljen najveći hrišćanski praznik Vaskrs. 
 
Za učešće na Tucijadi – takmičenju za najtvrđe kokošije jaje prijavilo se 81-no dete. Prvo mesto osvojio je 12-godišnji Bojan Kolarević. 


 
– S obzirom na konkurenciju nisam očekivao pobedu. Za takmičenje se nisam pripremao. Uskrs proslavljam u veselju s porodicom. Svima želim srećan Uskrs – kaže Bojan. 
 
Drugo mesto na Tucijadi osvojio je Nikola Krstonošić, treće Milan Ostojić, a četvrto Siniša Ostojić. 


 
U crkvenom dvorištu postavljena je i izložba vaskršnjih jaja, dece iz Dečjeg vrtića “Zlatokosa” i borovskih prvaka. Prva nagrada za najlepše oslikano jaje u konkurenciji učenika prvih razreda Osnovne škole Borovo pripala je Danijelu Marinkoviću.
 
– Na jajetu sam srebrnom bojom nacrtao krst. Očekivao sam drugo mesto, ali prvo baš i ne. Svima želim srećan praznik. Hristos Vaskrse! – rekao je u izjavi za Radio Borovo Danijel.
 
Drugu nagradu za najlepše oslikano jaje, u konkurenciji borovskih prvaka, osvojila je Anisija Aleksić, a treću Mia Rakazović. U kategoriji dece predškolske dobi, borovskih vrtićaraca, najlepše vaskršnje jaje imala je Ivona Bosić, drugoplasirana je bila Anja Dokmanović, dok je treće mesto zauzela Nataša Božić.


 
Najuspešniji takmičari nagrađeni su srebrom iz asortimana Zlatare “Rim” i slatkišima.
 
I ove godine za svu decu koja su prisustvovala manifestaciji “U susret Vaskrsu” slatkiše je obezbedila Opštinska organizacija SDSS-a Borovo, a podeljeno je ukupno 130 paketića, saznajemo od predsednika Srđana Jeremića.
 
– Opštinska organizacija SDSS-a treću godinu zaredom pred Parohijskim domom postavlja šator, gde delimo paketiće deci koja dođu na ovo naše takmičenje. Ove godine smo pripremili i podelili 130 paketića. Drago mi je da se toliko dece odazvalo i da je ova akcija postala masovna – kazao je Jeremić, koji je ujedno meštanima Borova i pripadnicima ovdašnje srpske zajednice čestitao Vaskrs.
– Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, meštanima Borova i svim vernicima na našem području želim svako dobro, zdravlje i sreću, kako na privatnom tako i na poslovnom planu. Poželeo bih svima više zajedništva i tolerancije, međusobnog razumevanja i uvažavanja, jer samo tako možemo ostvariti ciljeve koji su pred nama – poručio je Jeremić. 
 
Svima koji su pomogli održavanje ovogodišnje manifestacije zahvalila se predsednica “Plavog Dunava” Desa Jankov.
 
– Zahvaljujemo se na pomoći u realizaciji ove manifestacije Osnovnoj školi Borovo, Dečjem vrtiću “Zlatokosa”, Opštini Borovo koja je generalni pokrovitelj, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Borovo koja je naš domaćin, u čijem se prostoru i održava manifestacija “U susret Vaskrsu”. Ujedno svim vernicima čestitam Vaskrs – istakla je u izjavi za naš predsednica borovskog udruženja Desa Jankov. 
 
Meštanima Borova, koji Vaskrs proslavljaju po julijanskom kalendaru, srećne vaskršnje praznika poželeo je i načelnik Zoran Baćanović.
 
– Svim meštanima Borova i slušaocima Radio Borova čestitam ovaj veliki hrišćanski praznik s tradionalnim pozdravom “Hristos Vaskrse!”. Meštanima Borova i vašim slušaocima želim sve najbolje, sreće, mira i blagostanja i da ovaj praznik provedu sa svojim najbližima – poruka je načelnika Zorana Baćanovića.
 
D.Zečević