Milutin Milanković je poznati srpski naučnik koji se istovremeno bavio različitim oblastima nauke. Bio je klimatolog, astronom, geofizičar, inženjer građevine i osnivač katedre za nebesku mehaniku na univerzitetu u Beogradu.Nauka je odavno Milutina Milankovića svrstala u sam vrh najvećih umova 20. veka Rođen je 28. maja 1879. godine u Dalju , a umro je u Beogradu, 12. decembra 1958. godine. Poznat je po teoriji ledenih doba koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promene. Uradio je i predložio reformu Gregorijanskog i Julijanskog kalendara koja je prihvaćena u Carigradu 1923. godine, na Svepravoslavnom kongresu. Izradio je kalendar (Milenkovićev kalendar),koji je jedan od najpreciznijih kalendara, ali nikada nije primenjen. Milanković je prvi Srbin doktor tehničkih nauka koji se nakon uspešne karijere inženjera vratio u Beograd da na fakultetu predaje mehaniku i teorijsku fiziku i da piše svoje knjige.
Svoja epohalna dela osmislio je u sobici Kapetan Mišinog zdanja, kao profesor Beogradskog univerziteta.Milanković je samo uz pomoć papira i olovke matematički objasnio uzroke, nastanak i trajanje ledenih doba na Zemlji, dokazao vezu između nebeske mehanike i klime na Zemlji.
Iako su njegove teorije prihvaćene u svetskoj naučničkoj javnosti, on nije imao mnogo razumevanja u akademskim krugovima Srbije.I pored toga postao je široko poznat i cenjen na najmanje dva polja Prvo se tiče njegovog projekta najtačnijeg kalendara, a drugo je vezano za knjigu “Kroz vasionu i vekove” koja je bila prvi naučno-popularni hit na ovdašnjim prostorima i najčitanije delo Milutina Milankovića. Ova knjiga, koju je i sam Milutin Milanković zamislio kao neku vrstu romansirane naučne storije, uspeva u sebi da obuhvati sve naučne ali i popularne aspekte istorije nauke, naučnih otkrića i ljudskih stremljenja kao otkrivanju novih i neotkrivenih predela. Ona je naučna istorija astronomije, ali i izuzetna episto-larna i putopisna proza.

O svemu opširnije UŽIVO u emisiji ” Lađa sećanja ” Radio Borova !