“Plavi orkestar” je jedan od najpopularnijih bendova na području bivše Jugoslavije, osnovan u Sarajevu 1983. godine. Njihov rad je bio više puta nagrađivan. Primili su nagradu FIDOF za najboljeg kompozitora, nagradu CESME za najbolju pesmu kao i još neke nagrade.

U jednoj muzičkoj enciklopediji stoji da je Plavi Orkestar “kulturni femonen osamdesetih i devedesetih” sa 5 miliona prodanih kopija. Bend je osnovao Saša Lošić, pevač grupe.

Do 1992. godine su izdali 4 albuma. Zbog rata su prisiljeni da naprave stanku, ali od 1997. godine uspešno nastavljaju svoj rad. Ukupno su izdali 10 albuma i održali više od 2 500 koncerta širom sveta. Najveći broj koncerata održan je u zemljama bivše Jugoslavije, Švedskoj, Švicarskoj, Nemačkoj, Poljskoj i mnogim drugim državama.

Na početku 1985., “Plavi orkestar” snima svoj prvi album Soldatski bal, u SIM studiju u Zagrebu. Reč je o najprodavanijem albumu u Jugoslaviji koji je već u martu 1985. bio na top listama. Album je sadržavao brojne hitove – Suada, Medena curice, Odlazi nam raja, Bolje biti pijan nego star, Goodbye teens, i Soldatski bal. Tekstovi albuma bili su bazirani na Lošinim iskustvima u vojsci.Snimanjem drugog albuma, Smrt fašizmu, bend razbija sladunjavost mainstreama te doživljava i drugi veliki uspeh. Album je prodan u preko pola miliona primeraka te zbog toga dobija dijamantni certifikat. Hitovi su: Fa, fa fašista nemoj biti ti, Puteru, puteru, Sava tiho teče, Zelene su bile oči te i Kad si sam druže moj.

1989. godine, javljaju se sa pločom Sunce na prozoru, i hitovima Kaja, Lovac i košuta, te Proleće. U to vreme neretko su konzumirali alkohol, nakon koncerata i turneja su bili pripiti, što je, nasreću, bilo privremeno.

Album Simpatija, izdan 1991.,i to će biti njihova zadnja ploča pre nestanka SFRJ. Pesme su uglavnom lagane, čest je saksofon. Najpoznatija pesma sa albuma, Ljubi se istok i zapad, obrada je hit singla California Dreaming grupe Mamas i Papas. Poznata je po svojoj vidljivo antiratnoj poruci, izraženu u stihovima “Neka ljubi se istok i zapad/istok i zapad/Neka ljubi se, sever i jug/sjever i jug, Skini prašinu sa starog kofera/krenimo na put/hajde, budi mi drug …

Emisiju ” Zvezde pop estrade ” koju slušate sredom u programu Radio Borova tehnički realizuju Srđan Bošnjak, Srđan Knežević i Borislav vuković. Emisiju priprema i vodi Srđana Nikolić.      Slušajte UŽIVO i uživajte !