Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vreme može imati štetne posledice po zdravlje i dovesti do nastanka povreda, poput promrzlina, opšte pothlađenost tela (hipotermije) što može imati i smrtni ishod. Stoga su iz Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije izdali preporuke za zaštitu od hladnoće.

Građanima se savetuje da prate vremensku prognozu i da ukoliko su niske temperature i nepovoljne vremenske prilike izbegavaju izlazak van kuće, ako to nije preko potrebno. Savetuje se i višeslojno odevanje tople odeće. Osobama koje boluju od hroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sistema, preporučuje se izbegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim časovima.

Kod ledene kiše ili smrzavanja tla, savetuje se oprez, kako bi se sprečili padovi i prelomi kostiju, izbegavanje težih fizičkih poslova na otvorenom i uzimanje bezalkoholnih toplih napitaka.

Savetuje se i obilazak članova porodice, prijatelja i suseda, koji većinu vremena provode sami. 

U slučaju potrebe treba potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati Hitnu medicinsku službu – 194 ili jedinstveni evropski broj za hitne službe – 112, navodi se, uz ostalo, u preporukama za zaštitu od hladnoće Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije.