Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije obeležilo je 26.februara svoju krsnu slavu Svetog Simeona Mirotočivog. Osvećenje slavskog kolača i žita ove godine je održano je u hramu Svetog Nikole u Mirkovcima.

“Sveti Simeon Mirotočivi je značajan za čitav srpski narod jer je otac našeg rodonačelnika Svetog Save i jer je na najuspešniji i najmudriji način vodio našu matičnu državu. Velika je čast za srpsku zajednicu u Mirkovcima što je slava VSNM obeležena u našem hramu”, rekao je protonamesnik Nemanja Klajić, paroh mirkovački.

Nakon slavskog obreda, u restoranu Mornar u Vukovaru, održana je svečana akademija. Ovogodišnji slavski kum bio je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

“Sve manjinske institucije u Hrvatskoj treba da se drže zajedno kako bi sačuvali naš nacionalni identitet i omogućili boljitak srpske zajednice po svim pitanjima, od zapošljavanja do obrazovanja. Nema deoba, razlike mogu postojati u načinu gledanja na određeni problem, ali cilj mora biti isti”, istakao je Jeremić koji je županijskom VSNM-u kao slavski poklon uručio kompjuter.

Predsednik Veća Svetislav Mikerević je u svom obraćanju istakao da je najveći deo aktivnosti u prošloj godini bio posvećen obrazovanju odnosno još uvek nerešenom registracije škola na srpskom jezuiku i pismu zbog čega se Veće obraćalo brojnim institucijama te da će to pitanje ostatiti prioritet ovog Veća i u narednom periodu.

Na svečanosti koja je potom održana u restoranu Mornar u Vukovaru, dodeljena su godišnja priznanja Veća za doprinos srpskoj zajednici, povelja i plaketa. Ovogodišnji dobitnik povelje je Branislav Dimitrijević (71), sudija u penziji iz Borova koji je imao osećaj i za duhovne potrebe srpske zajednice. Bio je jedan od obnovitelja Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor 1969. godine, a poslednjih 25 godina je predsednik Druge crkvene parohije Vuovar pri crkvi Svete Petke na Dobroj vodi.

“Ljudi prepoznaju da je to što sam dalo neke rezultate, a ja sam se trudio da sve što sam kako u okviru moje sudačke profesije koju sam čitav radni vek, tako i u aktivnostima izvan moje struke, radim maksimalno korektno, da radim na zadovoljstvo svih onih koji su mi se obratili za pomoć i s kojima sa sarađivao. Onoliko koliko mi dopuštaju zdravlje i moje mentalne sposobnosti i u okviru onoga što sam naučio i što znam, zajednici kojoj pripadam i dalje stojim na raspolaganju”, poručio je Dimitrijević.

Plaketu je ove godine dobilo Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor, najstarije srpsko društvo u Vukovaru osnovano 1866.godine čiji su počasni članovi tokom istorije bili značajni pripadnici srpske zajednice, među kojima i Stevan Stojanović Mokranjac i Jovan Jovanović Zmaj. Plaketa je uručena predsedniku društva Dejanu Drakuliću koji je iz protekle godinekao posebno značajan izdvojio nastup na Vaskršnjem koncertu u hramu Svetog Save u Beogradu, za šta je Javoru uručena zahvalnica Patrijarha Irineja.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su učenici Osnovne škole Trpinja i Tamburaška sekcija Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova.