Udruženje za uzgoj i zaštitu životinja “Fenix” iz Borova proteklog vikenda održalo je svoju 11. redovnu skupštinu. Na dnevnom redu bili su Izveštaji o radu u prošloj godini te Plan i program rada za 2019.godinu.

-Igrom slučaja 11. redovnu skupštinu održavamo na 11. godišnjicu od osnivanja udruženja. Iza nas je mnogo rezultata, a ono što bih istakao kao najvažnije je činjenica da smo u fokus svoga delovanja stavili zaštitu životinja. Veoma smo aktivni i dobro sarađujemo sa svim srodnim udruženjima ne samo u Hrvatskoj nego i u Srbiji. Takođe, uživamo i podršku Ministarstva poljoprivrede, a izložbu je ove godine posetio i glavni inspektor za zaštitu životinja u Hrvatskoj Željko Vuković i tom prilikom dao pozitivno mišljenje na naš rad. U planu nam je da ove godine napravimo jednu veliku međunarodnu izložbu akvaristike i teraristike, u vidu regionalne prezentacije ovog hobija na području Istočne Evrope – rekao je predsednik ovog udruženja Novica Gajić.

Na skupštini je donesen i Plan rada za 2019. godinu koju će obeležiti 30 godina postojanja Udruženja Letač u Borovu, kluba koji se bavi uzgojem Srpskog visokoletača.

Skupštini je prisustvovao i načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović te ovom prilikom istakao veliku podršku opštine ovom udruženju koje kroz svoj rad na jedan lep način, u krajnjoj liniji, promoviše i našu opštinu.

-Udruženje Fenix iz godine u godinu nadograđuje svoj rad. Kroz izložbe koje organizuju pružaju priliku našim meštanima da vide i eksponate koji su nesvakidašnji i teško dostupni. Koristim priliku da im poželim da i dalje budu jednako tako uspešni i da nas sve i dalje promovišu na najbolji mogući način.- rekao je Baćanović.

Dodeljene su i godišnje nagrade najuspešnijim članovima Feniksove sekcije “Letač” koja okuplja uzgajivače srpskih visokoletača. Načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović uručio je zlatnu alku Milanu Grubiću iz Mirkovaca za najduži let goluba srpskog visokoletača od 11 sati i 51 minut. Dodeljen mu je i pobednički pehar i prelazni pehar za najbolji rezultat sezone u seniorskoj konkurenciji za rezultat od 8 sati i 40 minuta. Pehar za drugo mesto u seniorskoj konkurenciji pripao je Zoranu Gojkovu iz Borova, za rezultat od 6 sati i 14 minuta, čiji je golub s najboljim vremenom leteo 10 sati i 47 minuta. Na skupštini su posebno istaknuti rezultati najuspešnijih članova u protekloj izložbenoj sezoni. To su Bojan Popović iz Mohova, koji je poneo titule hrvatskog i evropskog majstora uzgoja s brodskim prevrtačima i Miroslav Kolar iz Borova naselja.

Predsednica Nadzornog odbora ovog udruženja Dijana Antunović Lazić, koja je na toj funkciji od samog osnovanja, rekla je kako je Feniks primer jednog dobrog i kvalitetnog udruženja koje radi temeljno, transparentno i iz godine u godinu razvija svoje programe, uključuje nove članove te širi jednu pozitivnu priču iz opštine i županije prekograničnom saradnjom sa srodnim udruženjima.

Udruženje Fenix okuplja oko 150 članova sa područja sve tri istočne županije.

“U okviru udruženja deluje 8 sekcija, a tu je i 16-oro dece koja čine sekciju juniora i to je ono na šta smo posebno ponosni”, zaključio je Gajić.